Time : 13:46:01
Date : 16 July 2007
Sender Name: Vlaams Ergotherapeutenverbond VZW

Ergotherapeuten afgestudeerd vóór 1992 terecht bezorgd om job

Het laat ons, als Vlaamse beroepsvereniging voor ergotherapeuten, niet los...

Reeds een ganse tijd zijn wij als Vlaams Ergotherapeutenverbond zeer bezorgd om een anomalie die momenteel een groot aantal van onze ergotherapeuten in de ban houdt.
Het betreft een, voor de RIZIV-administratie, schijnbare incompatibiliteit tussen de diplomatitel 'gegradueerde in de arbeidstherapie' (gegradueerde in de fysische behandelingen, optie arbeidstherapie) en de financierbare invulling van de functie ergotherapie in instellingen door collega's met deze diplomatitel. Momenteel is dit heet van de naald in residentiële ouderenzorg (RVT,..). Het betreft hier toch wel bij benadering 350 ergotherapeuten.
Onze vrees is echter ook dat deze anomalie mogelijks kan doorgetrokken worden naar alle interventiedomeinen, waar de functie van ergotherapeut door RIZIV gefinancierd is. Denken we in verband aan psychiatrische ziekenhuizen, revalidatiecentra, G-diensten, enz. Dan gaat dat uiteraard over een veel grotere groep ergotherapeuten. We schatten minstens 1500.

Reeds in 2004 werd dit even heet van de naald en trokken we hieromtrent aan de bel. Vlaams Minister Fr. Vandenbroucke beloofde ons toen reeds dat hij persoonlijk bij R. DeMotte zou bepleiten om een oplossing te vinden voor de anomalie
ergotherapeut-arbeidstherapeut. Sindsdien niets meer van gehoord.

RIZIV-materie is uiteraard federaal maar de anomalie doet zich alleen voor aan Vlaamse kant. De Waalse collega's hebben altijd gekozen voor de diplomatitel 'gradué en ergothérapie'. Daar zijn er dus niet echt problemen....
Na 1992 is ook aan Vlaamse kant de diplomatitel 'gegradueerde in de ergotherapie' gehanteerd (Besluit Vlaamse Executieve 8 juli 1992).

De zaak heeft, spijtig genoeg, nu reeds het ontslag van een ergotherapeute (afgestudeerd in 1983) in een Westvlaams OCMW tot gevolg gehad. Iets wat in onze ogen onbegrijpelijk is. We willen uiteraard kost wat kost vermijden dat dit escaleert.

Het spreekt dan ook vanzelf dat wij tegen deze anomalie heftig willen protesteren. We hebben tot nu toe tal van inspanningen van vakbondszijde, onze eigen juridische cel, politieke instanties, werkgeversorganisaties gezondheidszorg, alle Vlaamse hogescholen, enz. gemobiliseerd. Maar RIZIV is blijkbaar een stijf been...

Nog eens onze argumentatie op een rijtje:


- Het feit dat alleen Vlaamse betrokken ergotherapeuten geviseerd worden vinden wij ronduit een discriminatie!

- We stellen vast dat in het verleden (voor 2004) nooit problemen zijn gemaakt door de administratie van de betrokken beleidsinstanties, ook niet door het RIZIV. Reeds meer dan 40 jaar vervullen de collega's met de bewuste diplomatitel op een efficiënte manier hun ergotherapeutische taak.

- Het nalezen van de verschillende KB's, MB's en Besluiten Vlaamse Executieve laten ons inziens weinig twijfel! (KB 16/04/1965), (MB13/07/1978), (KB 8/7/1996), (BVE 8/7/1992), structuurdecreet 2003
- Bij het Vlaams Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin hanteert men een norminterpretatie waarin, ten behoeve van hun inspectie RVT, duidelijk staat dat, voor invulling van de ergotherapie, de diplomatitel 'gegradueerde in de arbeidstherapie' gelijkgesteld is aan die van gegradueerde in de ergotherapie.
- De diplomatitel van 'gegradueerde in de arbeidstherapie' is steeds erkend geworden door de Wereldfederatie van Ergotherapeuten. Deze is voor ons heel bepalend omdat deze organisatie de 'Minimal Standards of Occupational Therapy Practice' omschrijft waaraan het opleidingscurriculum ergotherapie moet beantwoorden om wereldwijd uitwisseling van ergotherapeuten mogelijk te maken.
- In het Besluit van de Vlaamse Executieve van 8 juli 1992 staat duidelijk dat de benaming 'arbeidstherapie' vervangen wordt door benaming 'ergotherapie' en de 2 diplomatitels gelijkgesteld zijn.
- In alle KB's, MB's, Besluiten Vlaamse Executieve, die in enigerlei mate met deze materie te maken hebben, wordt 'arbeidstherapie' in het Frans vertaald door 'ergothérapie'. Enkel in het MB van 6/11/2003 is 'graduaat arbeidstherapie' vertaald door 'graduat en thérapie du travail'. Een diplomatitel die niet bestaat en nooit heeft bestaan. Deze vertaling is dus foutief en uniek. Waarschijnlijk is ook dit MB verantwoordelijk voor de ganse mailaise. Onbegrijpelijk hoe dit in 2007 nog kan!

We hopen dat het allemaal zo'n vaart niet loopt en dat onze argumentatie, ondersteund door de nodige wetteksten en het curricumdocument 'Document 8' van destijds, de RIZIV-administratie kunnen bewegen om hun standpunt te herzien en dit alles ten goede te regulariseren.
Voor de betrokken ergotherapeute willen wij dit uiteraard niet zo laten en bekijken wij, in samenspraak met vakbond, wat in deze haar rechten zijn.

Jonny Peeters

Contact:
Vlaams ergotherapeutenverbond VZW
Voorzitter: Jonny Peeters,
GSM 0473358959 of 093770794
jpeeters@pandora.be