Ingezonden persbericht


Leiden, 16 juli 2007

Het Hemelhof van de Yao
rituele rolschilderingen en attributen uit China

Galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde
16 juli 2007 tm 6 januari 2008 2007

Deze zomer organiseert Museum Volkenkunde een kleine, bijzondere galerijtentoonstelling die aansluit bij het onderwerp van het onderzoek van Lennert Gesterkamp, promovendus Chinese kunst aan de Universiteit Leiden. Hij heeft daarvoor de Chinese Yao-collectie van Volkenkunde, bestaande uit rolschilderingen, papieren maskers en bijbehorende attributen uitgebreid bestudeerd. Het is de eerste keer dat bezoekers van een Nederlands museum een reconstructie onder ogen krijgen van een visueel aantrekkelijke en bijzondere religieuze traditie van deze Chinese bevolkingsgroep.

De Yao, een volk van ongeveer drie miljoen mensen, leven in afgelegen gebieden van Zuid-China, Vietnam, Laos en Thailand. Het gebied is dertig maal zo groot als Nederland. De belangrijkste vorm van bestaan is de 'migrerende landbouw ', waarbij berghellingen worden platgebrand en bebouwd en wanneer de grond is uitgeput, nemen de Yao een nieuw stuk grond in gebruik. Omdat landbouwgebied schaarser wordt, zijn zij zich meer gaan toeleggen op de verbouw van rijst, op zilversmeedwerk en borduurkunst.

Sjamanisme is de religie van de Yao. Volgens dit Yao-sjamanisme hebben alle dingen in de wereld, ook bomen, rotsen en bergen, een geest. De Yao zullen daarom altijd rekening houden met het bestaan van die geesten en waken ervoor ze te beledigen. In deze volksreligie zijn veel legenden bewaard gebleven over de geschiedenis, voorouders en goden van het Yao-volk.

In de afgelopen eeuwen is deze volksreligie samengesmolten met de oorspronkelijke religie van China: het daoïsme. In het Yao-daoïsme gelooft men in een hemelhof en een hemelse administratie met paleizen en ministeries, bevolkt door goden die als een soort regering in een bovennatuurlijke wereld alle daden van de mensen registreren. Communicatie met deze bovennatuurlijke wereld verloopt schriftelijk via petities - net zoals aan het Chinese keizerlijke hof.

Bij belangrijke religieuze rituelen worden rolschilderingen opgehangen. Samen vormen ze een weerspiegeling van het paradijs volgens zowel daoïstische als Yao opvattingen. De kleurige schilderingen tonen de goden als hovelingen of als dansende sjamanen met dolken en draken. De volgorde van de schilderingen luistert nauw, omdat het Hemelhof de kosmos in haar oorspronkelijke en perfecte staat weergeeft. De ziel van een overledene bereikt verlossing door naar deze harmonieuze wereld terug te keren, een tocht die is afgebeeld op een lange horizontale rolschildering, de "Brug van de Dao", die boven het Hemelhof hangt en alle schilderingen verbindt.

Het Hemelhof van de Yao - rituele rolschilderingen en attributen uit China galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde
16 juli 2007 tm 6 januari 2008

bezoekadres: Steenstraat 1 Leiden
openingstijden: dinsdag tm zondag 10-17 uur
het museum is gesloten op 3 oktober, 25 december en 1 januari entree: 7,50 /4,00 / Mk gratis
elke woensdag is de entree tot de vaste tentoonstelling en galerijtentoonstellingen gratis t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl