VVD


17-7-2007

"Antwoord Europese Commissie over Plantkeur bemoedigend"

De Europese Commissie heeft LNV gedeeltelijk in het ongelijk gesteld. Dat is de conclusie die Jan Mulder trekt uit de antwoorden die hij kreeg van de Europese Commissie op zijn schriftelijke vragen over de voorgenomen uitsluiting van private laboratoria bij het doen van wettelijk fytosanitair onderzoek.

Ondanks de diplomatieke verwoording valt in de antwoorden te lezen dat het uitvoeren van wettelijke onderzoekstaken best door private laboratoria gedaan mag worden.

Mulder: "Ik vind de antwoorden van de Europese Commissie bemoedigend. Private laboratoria mogen volgens mij wettelijke onderzoekstaken blijven verrichten, zolang zij die taken maar scheiden van hun commerciële onderzoeksactiviteiten."

Het ministerie van LNV gaf de private laboratoria eerder te kennen dat zij vanaf 1 juli 2008 geen wettelijke onderzoekstaken meer zouden mogen uitvoeren. Dit zou voor sommige laboratoria de doodsteek kunnen betekenen, maar zou ook de marktwerking in het fytosanitaire onderzoek ernstig beperken, met hogere kosten voor boeren tot gevolg.

Mulder is van plan om vervolgvragen te stellen aan de Europese Commissie. Hij wil graag in heldere bewoordingen van de Commissie horen dat de private laboratoria hun huidige rol kunnen behouden.

U vindt de vragen aan en antwoorden van de Europese Commissie via de volgende link:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E- 2007-2669+0+DOC+XML+V0//NL