Internationale Vierdaagse Nijmegen

De 91ste editie van de Vierdaagse start op dinsdag 17 juli. Er zijn 42.270 inschrijvingen.

Persbericht 2007.17
Nijmegen, 14 juli 2007.

Zeventig Vierdaagselopers worden dagelijks gemeten
Inspanningsonderzoek gaat maandag van start

Het wetenschappelijk onderzoek dat tijdens de 91ste Vierdaagse naar de gevolgen voor het menselijk lichaam door inspanning bij het wandelen gehouden wordt, gaat komende maandag van start.

Maandag tussen 10.00 uur en 16.00 uur melden zeventig wandelaars in leeftijd variërend van 11 tot 83 jaar, zich op de Meanderschool bij start- en finishlocatie de Wedren. Daar wordt dan een voormeting uitgevoerd door het onderzoeksteam van prof. dr. Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen.

Chip mee naar huis
Tijdens deze voormeting worden de wandelaars gewogen, wordt hun bloeddruk opgemeten en er wordt een urine- en bloedanalyse gemaakt. Daarnaast krijgen zij voor iedere wandeldag een chip in de vorm van een pil mee naar huis die zij s avonds innemen. Door deze chip wordt dagelijks de lichaamstemperatuur tijdens het wandelen gemeten. De chip zal via de natuurlijke weg het lichaam weer verlaten.

Ook tijdens de wandeldagen worden de zeventig wandelaars gemeten. Voordat zij van start gaan wordt de temperatuur en hartslag gemeten. Dit gebeurt ook tijdens het wandelen, om de vijf kilometer. Bij terugkomst op de Wedren wordt er, naast de gebruikelijke temperatuur- en hartslagmeting, ook gekeken naar het gewicht en de bloeddruk en wordt er weer een urine- en bloedanalyse uitgevoerd.

Herkenbare locaties
Om er voor te zorgen dat deze groep wandelaars geen meetpunt mist, zijn deze op strategische locaties ingericht. Zowel bij de Edet-toiletten als op de grote officiële rustplaatsen worden de wandelaars gemeten. Deze locaties zijn heel erg herkenbaar, het is dus vrijwel onmogelijk om hier voorbij te lopen, aldus Hopman. De wandelaars zijn overigens door middel van een plattegrond al op de hoogte gebracht van waar ze gemeten worden.

De groep van zeventig is op basis van leeftijd en afstand evenredig gekozen uit het bestand van inschrijvingen. Op een enkele uitzondering na bleek iedereen meteen bereid medewerking te verlenen aan het onderzoek. Dagelijks zullen de voorlopige onderzoeksresultaten bekend worden gemaakt.

Einde persberich

Edet

New Balance

Weersverwachting
Voor de weersverwachting tijdens de Vierdaagse ... Klik hier
DVD aanbieding
Bestel de officiele DVD van het SBS6 Vierdaagse journaal. Nu 18,95

Klik hier