Hirsch Ballin: lekenrechtspraak breuk met Nederlandse rechtstraditie

Nieuwsbericht | 18-07-2007

Minister Hirsch Ballin wil geen invoering van lekenrechtspraak in Nederland. Lekenrechtspraak zou een grote breuk betekenen met de Nederlandse rechtstraditie. Er zijn weliswaar geen principiële bezwaren die pleiten tegen het invoeren van lekenrechtspraak, maar er zijn wel aanzienlijke consequenties aan verbonden. Lekenrechtspraak maakt nauwelijks onderdeel uit van de Nederlandse geschiedenis en invoering daarvan impliceert tevens een ingrijpende wijziging van het Nederlandse strafprocesrecht

De minister sluit met zijn standpunt aan bij de belangrijkste bevindingen uit het rapport `Advies over de mogelijke invoering van lekenrechtspraak in Nederland' dat op 17 november 2006 aan de Tweede Kamer is gezonden.

Uit recent onderzoek blijkt dat het vertrouwen van de burger in de rechtspraak redelijk hoog en stabiel is. Het is de vraag of invoering van lekenrechtspraak leidt tot toename van het vertrouwen in de rechtspraak bij burgers. In Duitsland bijvoorbeeld, waar wel lekenrechtspraak bestaat, is het vertrouwen in de rechtspraak niet hoger. Dat betekent niet dat er geen redenen zijn voor verbetering van de kwaliteit van de rechtspraak.

Het kabinet heeft inmiddels voorstellen gedaan om de toegankelijkheid, transparantie en kwaliteit van de rechtspraak te bevorderen.

Meer informatie


* Standpunt lekenrechtspraak
12-07-2007 | pdf-document, 54 KB

* Rapport Prof. Roos: Is de invoering van lekenrechtspraak in de Nederlandse strafrechtspleging gewenst?
17-11-2007 | pdf-document, 0.47 MB

* Hirsch Ballin: geen lekenrechtspraak in Nederland