VVD


18-7-2007

Albayrak moet VNG, gemeenten en burgemeesters dwingen mee te werken

VVD-Kamerlid Fred Teeven vindt dat staatssecretaris Albayrak hard moet ingrijpen om de VNG, gemeenten en burgemeesters te dwingen mee te werken aan het uitzetten van illegalen die niet in aanmerking komen voor het Generaal Pardon.

Als Albayrak dat niet doet, dreigt onzekerheid voor een nieuwe groep mensen. Teeven: "Dan kunnen we het Kamerdebat over het volgende Generaal Pardon alvast in onze agenda zetten. Zo houdt het nooit op".

Er is grote onduidelijkheid ontstaan over de afspraken tussen Albayrak en de VNG. Dat blijkt uit de antwoorden van Albayrak op de Kamervragen van Halbe Zijlstra (VVD); en uit de reactie daarop van de VNG, vanochtend in de Telegraaf en de Volkskrant. De VNG, gemeenten en burgemeesters blijven weigeren mee te werken aan het uitzetten van illegalen die niet in aanmerking komen voor de pardonregeling.

In juni zei Albayrak nog in de Kamer: "ik vertrouw de VNG, ik vertrouw de gemeenten en ik vertrouw de burgemeesters". Teeven wil van Albayrak weten of dat nog steeds zo is. "Teeven: Albayrak moet hard ingrijpen. Ze moet de VNG, gemeenten en burgemeesters verplichten mee te werken aan het uitzetten van mensen die zijn afgewezen. Als ze dat niet doet, onstaat weer onzekerheid, nu voor een nieuwe groep mensen. Dan kunnen we het Kamerdebat over het volgende Generaal Pardon alvast in onze agenda zetten. Zo houdt het nooit op."

Teeven heeft naar aanleiding van het conflict tussen Albayrak en de VNG nieuwe Kamervragen gesteld. Hij vraagt onder andere om een volledig overzicht per gemeente: hoeveel mensen zijn toegelaten tot de pardonregeling, hoeveel daarvoor zijn afgewezen en hoeveel van die laatste groep het land inmiddels hebben verlaten. Teeven: "Zoals bekend is en blijft de VVD tegen het Generaal Pardon. De regeling die er nu is, moet in ieder geval scherp worden uitgevoerd. Dat betekent niet alleen mensen toelaten, maar ook mensen uitzetten. Alleen zo creëer je duidelijkheid voor iedereen."

Bovendien moet de staatssecretaris ophouden met achterover leunen. Teeven: "Albayrak moet niet wachten op `indicaties' dat het fout gaat, zoals ze in haar brief zegt. Ze moet actief controleren of gemeenten meewerken. En als dat niet zo is, dan moet ze ingrijpen. Een staatssecretaris die niet bereid is zich in te spannen voor de andere helft van de pardonregeling, namelijk het uitzetten van illegalen die hier niet mogen blijven, kan zich beter staatssecretaris van Toelatingszaken noemen."

woensdag 18 juli 2007

Voor nadere informatie: f.teeven@tweedekamer.nl