Gemeente Leeuwarden

Onderzoek vaargedrag Fryslân en Leeuwarden 2007

Bron: Gemeente Leeuwarden (18-07-2007) In opdracht van het Projectbureau Friese Meren en de gemeente Leeuwarden voert Waterrecreatie Advies deze zomer het Onderzoek vaargedrag Fryslân en Leeuwarden 2007 uit. Doelstelling van het onderzoek is te achterhalen waarom watersporters gebruik maken van de Friese wateren, welke motieven ze daarvoor hebben en welke vaarbewegingen en -patronen daarbij een rol spelen. In de maanden juli en augustus worden in totaal 1.000 enquêtes onder watersporters verspreid via jachthavens in Dokkumer Nieuwe Zijlen, Harlingen, Workum, Stavoren, Lemmer, Echtenerbrug, Leeuwarden, Heeg en Grou.

In de afgelopen jaren is er in de provincie Fryslân veel geld geïnvesteerd in de kwaliteit van de watersport. Zo zijn of worden er aquaducten aangelegd, vaarwegen verdiept en verbreed, vaste bruggen verhoogd en extra aanlegplaatsen gerealiseerd. Doel van het onderzoek is om van de gebruikers te horen van welke voorzieningen men gebruik maakt, wat men ervan vindt, wat beter kan en waarom men dingen niet doet. Voor de provincie Fryslân spelen de uitkomsten een rol voor de uitwerking van de plannen in het kader van de 2e fase het Friese Merenproject (2006.-2013) Er wordt extra vragen gesteld aan de watersporteters over hun motieven om Leeuwarden al dan niet te te bezoeken. Dit gebeurt in het kader van de ontwikkeling van een vaarvisie op Leeuwarden en omstreken
De eerste uitkomsten worden eind september 2007 verwacht en zullen t.z.t. worden gepubliceerd via www.friesemeren.nl

In de afgelopen jaren zijn vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd in het IJsselmeergebied en de Waddenzee, langs de Noordzeekust, rond Amsterdam en op de Randmeren en de binnenwateren van Flevoland.