Gemeente Woerden


* Persberichten

Nieuwbouw Minkema door Architect Hoogstad

18 jul 2007

Het college heeft besloten architect Ector Hoogstad de opdracht te geven voor het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van het Minkema College. Het ontwerp van deze architect is doordacht, hoogstaand en speels met ruimten. Bovendien sluit het goed aan bij de onderwijsvisie van het Minkema College. Het is een prachtig ontwerp dat mooi past binnen Snellerpoort.
Zorgvuldig selectieproces
Het ontwerp voor het nieuwe Minkema College is via een architectenselectie gekozen. Meer dan 30 architecten hebben zich aangemeld om mee te dingen. De selectiecommissie - met vertegenwoordigers van het Minkema College en de gemeente - heeft vijf architecten gevraagd een schetsontwerp te maken.

Eind juni waren de ontwerpen voor de nieuwbouw van het Minkema College van de vijf overgebleven architecten te bewonderen in het huidige schoolgebouw van het Minkema College. De architecten hebben hun ontwerp toegelicht voor de selectiecommissie. Daarnaast zijn er referentieprojecten van elke architect bezocht. Om zo een beeld te krijgen van de mogelijke samenwerking met de betreffende architect.

Ook de omwonenden van het Minkema College hebben hun stem mogen uitbrengen. Helaas was het aantal uitgebrachte stemmen te laag om de kiesdrempel van 35% te halen. Slechts 33 van de 121 uitgenodigde omwonenden heeft gestemd, terwijl minimaal 42 stemmen nodig waren. De uitgebrachte stemmen telden daarom niet in het selectieproces. De selectiecommissie heeft beoordeeld of de ontwerpen passen binnen het stedenbouwkundig plan voor Snellerpoort. Daarnaast is gekeken naar de architectonische vormgeving van de buitenzijde van het schoolgebouw. Ook zijn de ruimtelijke indeling, de aansluiting op de onderwijskundige visie en het plan van aanpak meegewogen in de ontwerpkeuze. De beoordeling op deze verschillende criteria resulteerden in een cijfer voor de kwaliteit van het ontwerp. De prijs is ook beoordeeld met een cijfer.

Het ontwerp van architect Ector Hoogstad (ontwerpnummer 3 op de tentoonstelling) scoorde op de kwaliteit van het ontwerp en de prijs als beste.

Vervolgtraject
In september wordt de raamovereenkomst getekend met architect Ector Hoogstad. Vervolgens gaat de architect aan de slag met het voorlopig ontwerp en daarna met het definitief ontwerp. In de loop van 2008 is dit laatste klaar en gaat het ontwerp de vergunningprocedure in. In 2009 starten vermoedelijk de bouwwerkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt kunnen dan eind 2010 de leerlingen en docenten het nieuwe schoolgebouw betrekken.

Bekijk het winnende ontwerp van Architect Ector Hoogstad

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |