Ingezonden persbericht


Hoorn op Vrijdag 20 juli

Op vrijdag 20 juli wordt weer een zomers evenement in de Hoornse binnenstad georganiseerd. Tussen 18.00 en 24.00 uur kunt u uw hart ophalen bij deze enorm gezellige happening met vele gezellig verlichte kramen op de Gouw, Gedempte Turfhaven en het Grote Noord en diverse aansluitende activiteiten.

Nachtmarkt
De Nachtmarkt is ruim tien jaar geleden voor het eerst in de Hoornse binnenstad georganiseerd. Inmiddels is dit een jaarlijks terugkerend evenement van formaat geworden waar een enorm aantal mensen op afkomt. Daarom organiseert het Binnenstadsmanagement dit jaar drie nachtmarkten. Uiteraard wordt een gedeelte van de markt bezet door winkeliers die met hun koopjes en aanbiedingen naar buiten gaan en is een ander gedeelte voor de reguliere standhouders gereserveerd.

De nachtmarkt staat garant voor een aantal gezellige winkeluurtjes, waarna het goed toeven is op de gezellige pleinen in het Hoornse centrum.

Live Muziek Roode Steen
De Vereniging Horeca Roode Steen Hoorn organiseert op dit plein vanaf 20.30 uur een livemuziekspektakel. 's Avonds treedt top formatie Lock, Stock 'n' Steel op. Dit is een 5-mans formatie waarvan de wortels liggen in het Hoornse. Lock, Stock 'n' Steel heeft door het werken met invloeden uit de soul, funk, blues, rock, reggae en rap, geïnspireerd door grootheden als Jamiroquai en The Fun Loving Criminals een herkenbare, eigen sound gecreëerd waarmee ze het publiek keer op keer weet te verrassen.

Hofjeswandeling door Oud Hoorn
Deze dag voert de wandeling van de Vereniging Oud Hoorn langs het Sint Pietershof, het Claes Stapel's Hofje en het Rozenhof. Dit laatste hofje is begin vorige eeuw in neo-renaissance bouwstijl ontworpen door de stadsarchitect Van Reijendam. Bij het Sint Pietershof wordt het Vierkant bezichtigd, de binnenplaats van het voormalige dol- en tuchthuis. In 1682 werd op initiatief van enkele heren, waaronder Claes Stapel, een hofje gesticht om weduwen en ongehuwde vrouwen te herbergen. Tot lang na de stichting werd de naam Vrouwenhofje gebruikt en het is nog steeds uitsluitend bestemd voor vrouwen. Aan het huidige Kleine Noord woonde rond 1426 Claes de molenaar en zijn vrouw. Toen op een nacht Claes en zijn vrouw niet konden slapen zagen zij een Mariabeeld zweven boven het huis van hun buurman Claes Doedesz. Op deze plaats werd een houten kapel gebouwd die in de loop der tijd is uitgegroeid tot de huidige Noorderkerk. Tijdens de bouw lag er een schip in de haven met aan boord een beeld bestemd voor de Friese plaats Lemmer. Iedere keer als de schipper probeerde uit te varen werd het schip door de wind terug gedreven. Toen Claes de molenaar dit vernam ging hij met zijn buren naar de haven. In het ruim van het schip zag hij hetzelfde beeld dat hij in de nacht had gezien. Het werd aangekocht en kreeg tot de reformatie een plaats in de Noorderkerk. Onlangs kon het Westfries Museum dit Mariabeeld aankopen op een veiling in New York. Het toeval wil dat het de dag na deze wandeling in het museum zal worden geplaatst. De wandeling zal worden afgesloten met een bezoek aan de voormalige Vrouwenkerk waar tevens een kopje koffie of thee kan worden gedronken.

De start is om 19.30 uur in het plantsoen tegenover het station. Deelname is gratis. Voor meer informatie en voor de overige wandelingen: www.oudhoorn.nl

Kortom, een gezellig, interessant, muzikaal en vooral zomers evenement. Zorg dat u hem niet mist!


---- --