Gemeente Alphen aan den Rijn


The Dutch Oval mogelijk op locatie Hoorn-West

19 juli 2007

Kunnen we straks ijshockey spelen in Alphen? Alphen on Ice heeft een plan voor een ijshal ingediend dat b. en w. gaan voorleggen aan de gemeente-raad. In de ijshal komen een schaatsbaan van 260 meter en twee schaatsbanen geschikt voor kunst-schaatsen, ijshockey en shorttrack. Naast de ijshal komen nog andere functies, zoals een discotheek, evenementenruimte, sportwinkel/ fitness, supermarkt en een parkeergebouw voor 700 autos.

B. en w. stellen de raad voor om de bijdrage van circa 680.000 euro vanuit de actie 10 miljoen in te zetten voor aanpassingen van de infrastructuur. Daarnaast stellen zij voor de meeropbrengst van dit project van circa 750.000 euro vanuit de grondexploitatie in te zetten voor dit project en een bedrag van 324.000 euro ter dekking van het tekort op de noodzakelijke verkeers-maatregelen in het totale gebied Hoorn-West. De raad neemt in het najaar een besluit over dit voorstel.

Actie 10 miljoen
De realisering van een kunstijsbaan was een van de wensen die de bevolking van Alphen aan den Rijn kenbaar maakte in de aktie 'Wat te doen met 10 miljoen'. Zowel Alphen on Ice (de Alphense ondernemers Jan Gijsman en Arno van Leeuwen en de architect Joost Valk uit Nieuw Vennep) als de gemeenten hebben de afgelopen jaren intensief gezocht naar mogelijkheden om de ijshal tot stand te brengen. De gemeenteraad heeft kaders gesteld voor de programmering, de grondprijs en het parkeren. Dit is onder andere mogelijk geworden doordat Alphen on Ice afstand heeft gedaan van de eerder toegezegde bijdrage uit de aktie 10 miljoen. Hierdoor kan deze bijdrage nu worden ingezet voor aanpassingen in de infrastructuur. Daarnaast komt een groot deel van de infrastructurele aanpassingen buiten het plangebied voor rekening van Alphen on Ice.

Invulling The Dutch Oval
De initiatiefnemers nemen ruim 32.000 m2 grond van de gemeente af tegen een prijs die marktconform is. Ruim 8.000 m2 is bestemd voor ijsgebonden functies. De 400 meter schaatsbaan is vervangen door een beter te exploiteren baan van 260 meter. Zo is er meer ruimte (ca. 24.000 m2) ontstaan voor de overige ondersteunende functies. Het parkeergebouw biedt ruimte aan minimaal 700 parkeerplaatsen. De gemeente zorgt ervoor dat er 300 parkeerabonnementen worden afgenomen door de overige bedrijven die zich nog op het terrein gaan vestigen. Deze overeenkomst sluit aan bij de wens van het college van dubbel parkeergebruik. The Dutch Oval versterkt het imago van Alphen aan den Rijn als sportstad, draagt bij aan een aantrekkelijk woonklimaat en biedt werkgelegenheid aan circa 300 medewerkers. Dit is twee keer zoveel als het vereiste aantal arbeidsplaatsen op het bedrijfsterrein.

Vervolg
Als de raad instemt met het voorstel, gaan de initiatiefnemers en de gemeente in de tweede helft van het jaar samen een intentieovereenkomst opstellen. Vanaf 1 januari 2008 worden de planprocedures opgestart, zoals een milieu-effect rapportage (MER), een bestemmingsplanwijziging en een bouwplan-procedure. Naar verwachting kan de bouw van het complex over 2,5 jaar starten. Eerst worden de ijshal met de evenementenruimte, sportwinkel/fitness en parkeergebouw met supermarkt gebouwd. Daarna volgt de bouw van een discotheek. De bouw van het totale complex duurt circa twee jaar.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn