Senternovem


19-07-2007 | Jaarverslag bodemsanering 2006

Het jaarverslag bodemsanering over 2006 geeft een goed beeld van de inspanningen die landelijk verricht worden in het kader van de bodemsaneringsoperatie. Uit het jaarverslag blijkt dat de bodemsaneringsoperatie steeds beter verloopt. Er zijn niet alleen meer saneringen uitgevoerd, maar ook blijkt dat de markt participeert en dat saneringen samengaan met ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het beleid voorstaat. Uit het verslag blijkt dat er wel extra aandacht nodig is voor de aanpak van verontreinigd grondwater en nazorg.

Het jaarverslag geeft inzicht in de informatie die gezamenlijke overheden ter beschikking hebben gesteld voor de sturing van de bodemsaneringsoperatie. Het verslag is voorbereid in samenwerking met het IPO, de VNG, het Landelijk Informatiebeheer Bodem (LIB) en het RIVM. Experts van binnen én buiten het werkveld hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het verslag.

In 2006 zijn belangrijke beleidswijzigingen van kracht geworden of aangekondigd. Deze zijn ondermeer aanleiding geweest voor significante wijzigingen in de aanpak en sturing. Zo krijgt de inpassing van de aanpak bodemsanering in ruimtelijke afwegingsprocessen meer en meer vorm o.a. via een gebiedsgerichte aanpak. Daarnaast lijkt de in 2006 geïntroduceerde zogenaamde BUS-procedure een succesvol instrument in het streven naar een meer gestandaardiseerde en efficiëntere aanpak. De nu voorliggende aanpak op basis van het saneringscriterium is aanleiding geweest voor de bevoegde overheden om hun werkvoorraad nader te beschouwen op de zogenaamde gevallen met spoed. In dit jaarverslag kunt u zowel in cijfers als in illustratieve voorbeelden zien hoe deze ontwikkelingen de voorgang van bodemsanering hebben beïnvloed.
Daarnaast is begin 2007 de MKBA Bodem aan de Tweede Kamer aangeboden. Bij de opzet van deze Jaarrapportage is afstemming met de uitgangspunten van dit onderzoek gezocht.

Meer informatie

Jaarverslag Bodemsanering 2006