Ministerie van Financiën

Antwoorden op kamervragen over de opvolging van de topman van het IMF

Overig | 20-07-2007 | nr BFB07-1188

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018

2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

20 juli 2007

9 juli 2007

(Kenmerk 2060720370)

BFB 2007-1188

Onderwerp

Kamervragen lid Irrgang (SP) over de opvolging van de topman van het IMF

Geachte voorzitter,

Mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking zend ik u hierbij de antwoorden op vragen van het lid Irrgang over de opvolging van de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het artikel "Europa denkt er niet aan om toppositie IMF af te staan"?

Vraag 2

Herinnert u zich uw uitspraak inzake de opvolging van de topman bij de Wereldbank dat de beste kandidaat, uit welk werelddeel dan ook, wordt benoemd? Herinnert u zich tevens uw uitspraak inzake de opvolging van de topman bij de Wereldbank dat de regering heeft ingezet op het belang van een open selectieprocedure en dat het bij de selectie in beginsel gaat om de kwaliteiten van de kandidaat en niet om de nationaliteit? Kunt u in dit licht aangeven wat de Nederlandse positie is ten aanzien van de opvolging van de heer De Rato?

Antwoord

De regering is van mening dat het bij de selectie in beginsel gaat om de kwaliteiten van de kandidaat en niet om zijn nationaliteit en steunt in principe de overgang naar een open selectieprocedure. Herziening van de procedure voor de benoeming van de Managing Director van het IMF moet mede gezien worden in het licht van het bredere hervormingsproces van het IMF. Daarnaast is het in onze ogen van belang deze herziening mede te bezien in samenhang met de hervorming van de procedure van de benoeming van de president van de Wereldbank. De Nederlandse positie ten aanzien van de opvolging van de Managing Director van het IMF wijkt hiermee niet af van de positie die ingenomen is ten aanzien van de selectie van de laatste president van de Wereldbank.

Vraag 3

Steunt Nederland kandidaten van niet-Europese komaf, of draagt Nederland dergelijke kandidaten voor? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wie en op welke manier?

Antwoord

Nederland schaart zich achter de beslissing van de ECOFIN-raad om Dominique Strauss-Kahn te kandideren. Hij is volgens de regering een sterke kandidaat voor de functie van Managing Director van het IMF.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

Meer informatie


* Brief aan de Tweede Kamer
* Bijlage | 20-07-2007 | PDF bestand, 20.0 kb

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier IMF