Huisbezoek AOW'ers alleen onder strikte voorwaarden

20/07/2007 13:01



ANBO voor 50-plussers



Utrecht, 20 juli 2007

Huisbezoek AOW'ers alleen onder strikte voorwaarden

ANBO voor 50-plussers is blij met de uitspraak vandaag van de voorzieningenrechter in Den Haag, dat huisbezoeken van de Sociale Verzekeringbank (SVB) bij alleenstaande AOW'ers alleen toegestaan zijn als die daarmee vrijwillig instemmen. Weigering van een al dan niet aangekondigd huisbezoek mag ook geen gevolgen hebben voor het AOW-pensioen indien er geen aanwijzing is voor fraude. De ouderenorganisatie: 'Je hebt het recht om te weigeren. Maak daar gebruik van.'

De voorzieningenrechter legde de SVB op verzoek van ANBO op 16 maart een verbod op, om steekproefsgewijze en onaangekondigde huisbezoeken als controlemiddel in te zetten bij AOW'ers als er geen aanwijzing is van misbruik. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaalde een maand later echter in een bijstandszaak, dat dit onder strikte voorwaarden wel is toegestaan. De SVB is daarop weer terug gegaan naar de voorzieningenrechter en die trekt nu één lijn voor de huisbezoeken bij AOW'ers en bijstandsgerechtigden. Alleenstaande AOW'ers hebben nu het recht om huisbezoeken van de SVB te weigeren, indien er geen aanwijzing bestaat voor fraude. Op de SVB rust nu een zware verplichting. Die moet bewijzen dat de klant met het huisbezoek vrijwillig en schriftelijk instemt. En de AOW'er moet te horen krijgen dat het niet binnenlaten geen gevolgen heeft.

ANBO is benieuwd of staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken zich kan vinden in de uitspraak, die het mogelijk maakt een huiscontrole te weigeren. Aboutaleb kondigde eerder aan de wet te willen veranderen wanneer huisbezoeken onmogelijk zijn.





http://www.anbo.nl