Gemeente Harlingen

De gouden container en papier
20-7-2007
Dit is het tweede artikel uit een reeks artikelen waarin u over de resultaten van de containerloterij geïnformeerd wordt. In juni zijn in de gemeente Harlingen weer drie containers geselecteerd en onderzocht. De winnende container bevatte 63% restafval wat betekent dat er nog 31% in zat dat nog gescheiden had kunnen worden. Dit deel bestond voornamelijk uit papier, textiel en drankkartonnen. Ook in de twee andere containers is herbruikbaar papier aangetroffen. De hoeveelheid papier die we per jaar ontvangen is enorm. Voor een deel is dat gewenst, denk maar aan kranten en tijdschriften. Een ander deel krijgen we zonder dat we er om hebben gevraagd. Dit deel bestaat uit reclamedrukwerk en mailingen en bedraagt zo'n 34 kilo per brievenbus per jaar. In dit artikel een paar tips om deze papierstroom in te dammen.

Als je geen prijs stelt op al die reclame zijn er best manieren om deze papierstroom te verminderen. Zo kun je een ja/nee of nee/nee sticker op je brievenbus plakken. Deze stickers zijn te verkrijgen via Vereniging Mail DB, telefoon: 0900-202 50 95 (EUR 0,25/minuut) en bij de Milieudefensie Servicelijn: 020 6262 620, de sticker wordt u dan tegen een vergoeding voor de verzendkosten toegezonden. Als u het eigenlijk wel leuk vind om de folders door te nemen maar niet zit te wachten op al dat papier kunt u de meeste folders ook via het internet lezen op de internetpagina http://www.e-folders.nl/

Ook geadresseerde reclame kunt u uit uw brievenbus weren, en wel op de volgende manier. Stuur een kaartje naar Postbusnummer 666, 1000 AR, Amsterdam. Hierop geeft u aan voortaan geen geadresseerd reclamedrukwerk meer wenst te ontvangen. Niet vergeten naam, adres, woonplaats te vermelden en een postzegel te gebruiken. Tot slot plaatst u uw handtekening. Zonder verdere kosten weert u daarmee het grootste deel van de geadresseerde reclame. De meeste grote verspreiders worden van uw wens op de hoogte gebracht en u krijgt geen geadresseerde reclame meer van hen. Na vijf jaar of als u gaat verhuizen, moet u opnieuw een kaartje insturen. U kan uw wens ook via internet kenbaar maken op: www.infofilter.nl.