ouderen in de vakantie

Kamervragen van Agema over zorg voor ouderen in de vakantie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2782625

19 juli 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over zorg voor ouderen in de vakantie (2060719570).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat terwijl de Nederlanders straks massaal op vakantie gaan, er een tekort is aan vakantiekrachten in de thuiszorgen in de verpleeghuizen, waardoor ouderen en hulpbehoevenden aan hun lot dreigen te worden overgelaten? Zo ja, hoe gaat u deze onacceptabele toestand voorkomen?

Antwoord 1
Het is mij bekend dat zorginstellingen in zomerperiodes last kunnen hebben van een krappe personeelsplanning. De oorzaak hiervan ligt voor een deel in een op dit moment weer toenemend probleem: de werving van arbeidskrachten voor de zorgsector.
In perioden van economische groei is de concurrentie op de arbeidsmarkt voor de zorginstellingen groot. Dat is in de periode 2000
- 2002 ook gebleken. Minister Klink en ik bereiden een brief aan de Tweede Kamer voor over de arbeidsmarkt in de zorg op langere termijn. Deze zullen wij na het zomerreces aan de voorzitter van de Tweede Kamer zenden
Tot nu toe zijn er deze zomer nog geen ernstige problemen bekend. Zoals blijkt uit de brief van Thuiszorginstelling Vivent verwacht men geen problemen met persoonlijke verzorging en verpleging maar mogelijk wel bij de huishoudelijke verzorging. Deze valt sinds de invoering van de WMO vooral onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. De verantwoordelijkheid voor het tijdig werven van personeel ligt bij de zorg-instellingen en deze doen daar veel aan, ook met ongebruikelijke acties zoals de brief aan hun cliënten.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het geen vertoning is dat er geen zorg gegeven kan worden aan ouderen en hulpbehoevenden in eigen land, terwijl anderen een psychiater mee op vakantie krijgen ? Zo ja hoe gaat u bewerkstellingen dat hier een einde aan komt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Ik verwijs u naar het antwoord van Minister Klink van 8 juni, kenmerk Z-K-U-2777504 op de vragen van U en Kamerlid Wilders over vergoedingen RIAGG in Marokko (206717590)

Vraag 3
Bent u bekend met het bericht dat voor veel bejaarden de maanden juli en augustus een helse eenzaamheid betekenen?

Antwoord 3
Ja. Dit bericht gaat over de Vergeet-me-niet-dag, die kinderen en kleinkinderen wil stimuleren om ouderen te bezoeken. Als mensen op vakantie gaan schiet dat bezoek er nog al eens bij in.

Vraag 4
Gaat u met mij mee op stage in een zorginstelling tijdens de bouwvakantie.

Antwoord 4
Neen. Maar ik complimenteer u graag met uw plan om in de vakantie in een zorginstelling te werken. Als Kamerlid heb ik met zulke stages veel ervaring opgedaan.