Gemeente Zandvoort


VVD neemt bakkersterras de maat

(20 juli 2007)

Ineens was Zandvoort een terrasje rijker - Op het Raadhuisplein werden twee vaste banken ervoor verwijderd en de bakker kon zijn bezoek broodjes uitserveren.

Uitpakken
Dat leek een mooie actie waarmee het college tegemoet is gekomen aan een langgekoesterde wens van de broodondernemer - toch lijkt het niet zo uit te pakken voor het college.

Aanvraag
Procedureel is het moeilijk te regelen. De exploitatievergunningaanvraag is inmiddels binnen. Deze past echter niet in het bestemmingsplan. Het college heeft daarop besloten mee te willen werken aan een vrijstellingsprocedure. Het duurt enkele weken eer deze doorlopen is.

Mondeling
Hierop vooruitlopend is mondeling al toestemming gegeven om een paar tafels neer te zetten. De motivatie van wethouder Tates - als we moeten wachten tot alle procedures goed doorlopen zijn, is de zomer voorbij en kan de ondernemer geen profijt trekken van het seizoen.

Missen
Ondertussen misten de vaste bezoekers van het Raadhuisplein 'hun' bankjes. Ze dreigden actie te gaan voeren. Een bankje is inmiddels teruggeplaatst. Zie foto.

VVD-brief
De gang van zaken heeft tot veel vragen geleid. Fred Paap, fractievoorzitter VVD, sommeert nu het college met onmiddellijke ingang een einde aan de situatie te maken, want illegaal.

Hieronder volgt de brief die de VVD-fractievoorzitter stuurde naar het college.

Zandvoort 19 juli 2007

College van B&W

Vragen betreffende het verwijderen van openbare banken ten gunste van mogelijk gedoogbeleid.

Besluitenlijst B&W 10 juli 2007.
Aanvraag horecaexploitatievergunning. (Vergunningverlening) (2007/7415) Mee te werken aan een vrijstellingsprocedure voor een terras op het Raadhuisplein, mits is voldaan aan de volgende voorwaarden:
- er ligt een volledige aanvraag voor een exploitatievergunning ex artikel 2.3.1.8 APV en een verlof alcoholvrije dranken;
- het terras voldoet aan het gemeentelijk beleid;
- het terras wordt ingericht op de vlonder voor het pand;
- geen terrasschotten worden geplaatst;

- het illegaal geplaatste terras en de reclame-uitingen zullen worden verwijderd;
- de aanvrager bereid is precario te betalen voor de in beslag genomen ruimte.

De aanvrager uit te nodigen een verzoek voor een vrijstelling van het bestemmingsplan in te dienen dat voldoet aan de hiervoor geformuleerde eisen. Aan de aanvrager mede te delen dat de vrijstellingsprocedure niet eerder zal worden gestart dan nadat de vergunningaanvraag voor een exploitatievergunning volledig is.

Geacht College,

Met U is de VVD van mening dat de beoogde locatie een uitstekende is voor het exploiteren van een terras. Wij constateren met u dat er aan enige voorwaarden moet worden voldaan. Gemist worden in uw opsomming nog een aantal criteria o.a.:

Toetsing aan de wet BIBOB
Eisen van Brandveiligheid
Toetsing aan de inrichtingseisen
Toetsing aan de AMVB ( geluidseisen)
Het ter visie leggen van het voorgenomen besluit tot ontheffing bestemmingsplan etc

Wij hebben de officiële publicatie van deze voorgenomen besluiten en ontheffingen nog niet gezien. Hierdoor onttrekt deze gedoogsituatie zich ogenschijnlijk aan de publieke toetsing. Wel heeft dit reeds voor veel commotie en Tv-beelden geleid.

Daarnaast wordt op dit moment al geëxploiteerd, waarbij uw criteria niet worden gehonoreerd.(plaatsing tafel en stoelen buiten de aangewezen locatie). Dit is strijdig met d e door de Raad gewenste handhaving van verordeningen en bestemmingsplannen.

Kunt u aangeven, waarom op voorhand medewerking wordt gegeven, waar andere(n) lange tijd moeten wachten( Wapen van Zandvoort), of in het geheel geen medewerking krijgen (ontheffing sluitingstijden strand).

Ter voorkoming van willekeur of erger, verzoeken wij u de ontheffingsprocedure langs de normale kanalen te geleiden en pas toestemming te verlenen als alle benodigde vergunningen in orde zijn.

Wij kunnen niet aankondigen dat op het strand voorbereidingen worden getroffen tot handhaving en aan de andere kant een gedoogsituatie in het leven roepen.

Het openbaar bestuur dient helder, consistent en begrijpelijk te zijn. De VVD stemt met de huidige situatie niet in.

Wij willen met onmiddellijke ingang een einde aan deze situatie.

F.J.F. Paap