Senternovem


19-07-2007 | Jaarverslag bodemsanering 2006

Het jaarverslag bodemsanering 2006 is vorige week verschenen. Het jaarverslag geeft een positief beeld van de ontwikkelingen omtrent bodemsaneringsoperaties. Er zijn niet alleen meer saneringen uitgevoerd, maar ook de markt participeert en saneringen gaan steeds meer samen met ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Uit het verslag blijkt dat er wel extra aandacht nodig is voor de aanpak van verontreinigd grondwater en nazorg.

In 2006 zijn belangrijke beleidswijzigingen van kracht geworden of aangekondigd. Deze wijzigingen hebben geleid tot significante wijzigingen in de aanpak en sturing. Zo krijgt de manier van bodemsaneren in ruimtelijke afwegingsprocessen steeds meer vorm, bijvoorbeeld door een gebiedsgerichte aanpak. Daarnaast lijkt de in 2006 geïntroduceerde BUS-procedure een succesvol instrument voor het streven naar een meer gestandaardiseerde en efficiëntere aanpak.

Bevoegde overheden richten zich momenteel op de saneringscriteria voor spoedgevallen. In het jaarverslag kunt u aan de hand van cijfers en illustratieve voorbeelden zien hoe deze ontwikkelingen de voortgang van bodemsanering beïnvloeden. Daarnaast is begin 2007 de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse(MKBA) Bodem aan de Tweede Kamer aangeboden. Bij de opzet van het jaarverslag is afstemming met de uitgangspunten van dit onderzoek gezocht.

Het jaarverslag bodemsanering bevat informatie die overheden ter beschikking hebben gesteld voor de sturing van de bodemsaneringsoperatie. Het verslag is voorbereid in samenwerking met het IPO, de VNG, het Landelijk Informatiebeheer Bodem (LIB) en het RIVM. Experts van binnen én buiten het werkveld hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het verslag.

Meer informatie

Jaarverslag Bodemsanering 2006