Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwe Sleutelprojecten

11-07-2007

Spreekpunten minister Cramer ter gelegenheid van ondertekening overeenkomst NS-ProRail-Staat-Gemeenten voor 5 NSP projecten, Utrecht, 11 juli 2007.

* Als fervent spoorreiziger nu iets minder als minister smul ik van de prachtige ontwerpen voor de vijf stations: Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Breda en natuurlijk de mooiste in Arnhem. Hopelijk vergeeft u mij dit chauvinisme als inwoonster van Arnhem. Kortom, hulde aan alle betrokken partijen.

* U kunt de 5 maquettes voor de 5 ontwerpen vanaf vandaag allemaal aanschouwen en alvast genieten van hoe het straks allemaal gaat worden. Echte Tantaluskwelling want al zit de vaart erin, zijn allemaal langlopende projecten. Arnhem is volgens planning de eerste die wordt opgeleverd in 2010, Amsterdam Zuidas nummer 6, pas in 2020. Het wordt dus mooi, maar reizigers moeten nog even geduld hebben.

* Schoonheid heeft natuurlijk een prijs. Rijk investeert 1,2 miljard euro en dat trekt weer 8 miljard euro investeringen aan van derde partijen. Maar zoals u heeft gezien: dan heb je ook wat! Een prachtig station waar OV-reizigers gemakkelijk, veilig en comfortabel
in-, op- en overstappen, op trein, bus, tram, metro en taxi. U weet dat de hele ruimte rondom de stations ook op de schop gaat. Een integrale aanpak van de ruimte is wat we voorstaan. De kwaliteit van het hele stationsgebied wordt verbeterd. Kortom, winst voor reizigers, inwoners en bedrijven.
* De formule om financieel beetje bij beetje bij te leggen is een succesformule gebleken. Door én rijksoverheid, én gemeenten, én OV-bedrijven én marktpartijen zich te laten committeren zijn in relatief korte tijd prima resultaten geboekt.
* Nederland zal met NSP's economische positie versterken. Want steden hierdoor beter bereikbaar, duurzamer en goed voor de economische positie en leefbaarheid van de steden.
* Als minister Ruimte kwaliteit ruimte boven aan mijn agenda. Nederland moet weer mooi worden. NSP-projecten sluiten perfect aan bij mijn beleidambities op terrein Mooi Nederland. Behalve leven met water, een vitaal platteland staan grote steden en economische kracht van deze steden centraal in beleid kabinet. Een van mijn belangrijke beleidsprioriteiten is verbeteren kwaliteit verstedelijking. Leg accent op integrale ontwikkeling wonen en werken. Met mede-overheden wil ik in 2008 afspraken maken over:
- optimaal gebruik beschikbare en door herstructurering beschikbaar gemaakte ruimte;

- over meervoudig gebruik ruimte en

- over uitbreiding stedelijk ruimtegebruik.
* Zal u niet verbazen dat duurzaamheid belangrijke groene draad binnen mijn beleid is. Leg accent op duurzaam ruimtegebruik, tegengaan verrommeling, vergroten kwaliteit en klimaatbestendig maken landschap, bevorderen duurzaamheid, kwaliteit en verhogen productie woningbouw.

* Kortom, meer kwaliteit, meer veiligheid, meer productie en duurzamer!

* Zo-even dus handtekeningen gezet, inkt nog nat. Nu dus wel recht op feestje, maar moeten daarna wel weer snel aan de slag. Vastgelegde afspraken grote stap in goede richting. Nu zaak vaart erin te houden en zo mogelijk te versnellen.
* De sleutelprojecten zijn complexe gebiedsontwikkelingsprojecten: veel partijen, lange doorlooptijd en moeten rekening houden met stedelijke dus dynamische omgeving. Veel aandacht nodig voor heldere organisatie, communicatie en fasering projecten. Veel spelers op speelveld, duidelijke afspraken over wie welke rol en positie heeft. Succes sleutelprojecten een teameffort.
* Zonder teambuilding en heldere afspraken over verantwoordelijkheden kun je niet scoren. Verschil tussen winst of verlies. Belang samenwerking, kennen van eigen verantwoordelijkheid en onderling vertrouwen moet vanzelfsprekend zijn en is onmisbaar.

* We zijn tot redelijke verdeling lasten en lusten gekomen. Deze grond is goud waard. Wie daarin investeert mag ook de vruchten plukken. Dat geldt voor de markt, dat geldt voor de overheid.
* Mijn felicitaties aan 5 gemeenten, NS, ProRail en architecten. U heeft prachtig werk geleverd. En mét u en uiteraard mét collega Camiel Eurlings kan ik haast niet wachten op die mooie nieuwe stations, en sorry, uiteraard te beginnen in mijn woonplaats Arnhem!