Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060721580

Vragen van de leden Gesthuizen en De Rooij (beiden SP) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Financiën en van Economische Zaken over het UvA-instituut Amsterdam BusinessSchool. (Ingezonden 20 juli 2007)


1
Wat is uw mening over het bericht "Barclays Finance Centre, Amsterdam krijgt topinstituut, mits overname ABN AMRO door Barclays doorgaat"? 1)


2
Vindt u het wenselijk dat een private investeerder invloed heeft op het invullen van een leerstoel en bij het verstrekken van beurzen? Zo ja, hoe ver mag deze invloed reiken? Zo neen, hoe wilt u deze invloed gaan voorkomen?


3
Hoe verhoudt deze invloed zich tot de verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid van de KNAW? 2)


4
In hoeverre kan de onafhankelijkheid worden gewaarborgd van het onderwijs en het onderzoek wanneer een onderdeel van een universiteit de naam krijgt van een commercieel en multinationaal bedrijf?


5
Hoe gaat u het bedrijfsleven stimuleren meer te investeren in het wetenschappelijk onderzoek, zonder dat dit ten koste gaat van de onafhankelijkheid van het wetenschappelijk onderzoek?


6
Wat gebeurt er met de opleiding wanneer de private investeringen wegvallen, bijvoorbeeld door een tegenvallende economie?


7
Bent u van mening dat de wijze van financiering die wordt voorgesteld met het aanbod van Barclays in overeenstemming is met het Nederlandse beleid waarbij in geval van publiekprivate samenwerking in het hoger onderwijs de verschillende geldstromen dienen te worden gescheiden? Wilt u uw antwoord toelichten?


8
Vindt u het wenselijk dat docenten die met geld van een commercieel bedrijf worden aangetrokken bij een universiteit meer zullen gaan verdienen dan de Balkenendenorm? Zo ja, waarom? Zo neen, hoe gaat u dit voorkomen?


9
Vindt u het wenselijk dat een onderzoek, uitgevoerd door het privaat gefinancierd onderdeel van een universiteit, onder de naam van deze universiteit wordt gepubliceerd?


10
Wat vindt u ervan dat de financiering van een opleiding aan de Universiteit van Amsterdam afhankelijk is van een overname van ABN-AMRO door Barclays?


1) de Volkskrant, 18 juli 2007

2) http://www.knaw.nl/nieuws/pers_pdf/wetenschappelijke_onafhankelijkheid.pdf