Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: geen overtreding Mededingingswet door kabelbedrijven

20-07-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft naar aanleiding van een klacht van KPN geconstateerd dat de kabeltelevisiebedrijven UPC, Essent Kabelcom en Casema Multikabel (voorheen Essent, Casema en Multikabel) zich niet schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de Mededingingswet. Wij hebben geen aanwijzingen gevonden dat de kabelbedrijven misbruik maken van een economische machtspositie, aldus René Jansen, lid van de Raad van Bestuur van de NMa.

KPN stelde dat de kabelbedrijven elk afzonderlijk beschikken over een economische machtspositie en dat zij hiervan misbruik maken door koppelverkoop van analoge en digitale pakketten voor radio en televisie, waardoor deze diensten niet separaat kunnen worden afgenomen. Tevens stelde KPN dat de kabelbedrijven roofprijzen hanteren en dat sprake is van onrechtmatige kruissubsidie tussen analoge en digitale pakketten. Tot slot gaf KPN aan het oneens te zijn met de weigering van de kabelbedrijven om KPN toegang te verlenen tot de kabelnetwerken.

De bundeling van pakketten voor analoge en digitale radio en televisie is volgens de NMa niet aan de orde, aangezien digitale en analoge standaardpakketten tot dezelfde productmarkt behoren. Er kan dan ook geen sprake zijn van misbruik van een economische machtspositie door koppelverkoop. Tevens concludeert de NMa op basis van een kostenonderzoek dat de door de kabelbedrijven gehanteerde pakketprijzen in ieder geval de relevante kosten dekken en dat daarmee geen sprake is van roofprijzen of onrechtmatige kruissubsidie. Op deze punten wijst de NMa de klacht van KPN dan ook af.

Met betrekking tot het laatste punt van KPN, de weigering van de kabelbedrijven om KPN toegang te verlenen, acht de toezichthouder het op basis van de Mededingingswet niet opportuun om diepgaand onderzoek te doen. OPTA onderzoekt momenteel opnieuw de markten in de omroepsector. Het besluit is te vinden op de website van de NMa.

De Media- en communicatiemarkten zijn een prioriteit van de NMa. De NMa werkt bij het toezicht op deze sector nauw samen met collega-toezichthouder OPTA.