Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de benoeming van een voorzitter van het College van Bestuur van de Nederlandse Politieacademie

20 juli 2007

Antwoorden op kamervragen van het lid Azough (GroenLinks) over de benoeming van een voorzitter van het College van Bestuur van de Nederlandse Politieacademie.

Vraag 1
Wat vindt u van de kritiek van de Nederlandse Politiebond dat de heer V. B. geen blijk geeft van enige affiniteit met politieonderwijs en dat hij volgens deze bond door mensen in zijn omgeving getypeerd wordt als `eigenwijs, eigengereid, tactloos en impulsief'? 1)

Antwoord 1
De heer Van Baal is voorgedragen omdat hij de selectiecommissie en vertrouwenscommissie heeft weten te overtuigen met zijn visie op taak en toekomst van de Politieacademie en zijn bestuurlijke ervaring om te kunnen opereren in een het krachtenveld binnen en buiten de organisatie. De benoeming van de heer Van Baal is door een zorgvuldige werving- en selectieprocedure tot stand gekomen, waarbij breed is gezocht naar geschikte kandidaten. Ik ga er daarom van uit dat ook de politiebond de benoeming van de heer Van Baal respecteert, en de heer Van Baal de kans geeft om met het College van Bestuur en de medewerkers van de Politieacademie, in goede samenwerking met de betrokkenen uit het politieveld, de komende jaren te werken aan het verder ontwikkelen van het Landelijk Onderwijs -en Kenniscentrum voor de politie.

Vraag 2
Deelt u de mening van de Nederlandse Politiebond dat deze functies vervuld moeten worden door bruggenbouwers en dat er dringend behoefte is aan diversiteit in de politietop? Zo ja, verwacht u dat de heer V. B. hierin kan voorzien en op welke wijze?

Antwoord 2
Het kabinet vindt het belangrijk dat gestreefd wordt naar diversiteit in de politieorganisatie. De werving- en selectieprocedure voor de vacature van voorzitter College van Bestuur Politieacademie heeft uiteindelijk drie vrouwen en drie mannen opgeleverd, waarmee de selectiecommissie gesprekken heeft gevoerd. Zie verder het antwoord op vraag 1.


1) `Politiebond tegen benoeming oud-generaal Van Baal', ANP 13 juni 2007

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van Raak (SP), ingezonden 15 juni 2007 (vraagnummer 2060718380)

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties