Verbond van Verzekeraars

Terrorisme steeds meer op zichzelf

Het niveau en de vorm van de wereldwijde terreurdreiging verschuiven. Al Qaida en daaraan gelieerde terreurgroepen verzwakken weliswaar, maar veel uiteenlopende terroristische plannen staan steeds meer op zichzelf. "Als een plan voor een aanslag in een bepaald land is verijdeld, wil dat nog niet zeggen dat andere plannen hiermee ook van de baan zijn", concludeert Aon in zijn jaarlijkse Terrorism Threat Map.

In de Terrorism Threat Map geeft verzekeringsmakelaar Aon een overzicht van de terreurdreiging in meer dan tweehonderd landen. Het terreurrisico wordt onder meer bepaald op basis van het aantal bekende en actieve groepen/netwerken dat in een land actief is, de geschiedenis van deze groepen en het operationele vermogen om aanslagen te plegen.
De kaart van 2007 laat zien dat de oorlog tegen terreur, met name in Afghanistan, de bevel- en controlestructuur van Al Qaida lijkt te verstoren. Tegelijkertijd zijn terreurgroepen in afzonderlijke landen meer gefragmenteerd, waardoor ze minder gecoördineerd opereren. Nadeel daarvan is dat de plannen steeds meer op zichzelf staan, een punt waar het bedrijfsleven rekening mee moet houden.
Het terreurrisico is in 2007 in 23 landen verhoogd, waaronder India, Canada, Iran, Soedan, Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. In andere landen, zoals Ierland, Jordanië, Israël en Venezuela, is het risico juist verlaagd. Nederland zit, net als vorig jaar, op het niveau van een 'verhoogde terreurdreiging'.

Verzekerd!, juli 2007