Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Dorthealyst (KNHS): Ponyteam begint WK met tegenvaller

19/07/2007

Dorthealyst, 19 juli 2007
De wereldkampioenschappen mennen voor pony's in het Deense Dorthealyst zijn voor het Nederlandse team met een fikse tegenvaller begonnen. Cupido, de pony van enkelspan-deelnemer Yvonne de Ruyter, werd door de jury na de dressuurproef uit de strijd genomen.

De Rotterdamse reed de dressuurproef wel uit, maar moest zich vervolgens bij de dierenarts melden omdat de juryleden een onregelmatigheid in de gangen van de pony hadden geconstateerd. ,,De veterinair wilde niet beslissen, de pony was niet kreupel, maar ook niet goed. De jury heeft daarna helaas besloten om Yvonne uit de strijd te nemen", aldus bondscoach Tjeerd Velstra (Epe).

De Ruyter was één van de Nederlandse troeven bij de enkelspannen. ,,Gelukkig heeft Arjo van Kekem het bijzonder goed gedaan, hij is vijfde", aldus Velstra die nog een protest tegen de diskwalificatie van De Ruyter indiende. Maar dat werd niet ontvankelijk verklaard. ,,Een vreemde zaak", zei Velstra. ,,Natuurlijk was Yvonne enorm teleur gesteld."

De dressuur bij de enkelspannen werd gewonnen door thuisrijder Peter Koux uit Denemarken, voor de Amerikaanse Rochelle Temple en de Britse Julie Camm. Velstra: ,,Yvonne was met haar totaal van 42 punten normaal als vierde geëindigd, maar dat heeft dus niet zo mogen zijn."

Vrijdag komen de twee- en vierspannen in actie voor hun dressuurproeven. Zaterdag is de marathon, zondag de afsluitende vaardigheidsproef. Het klassement wordt opgemaakt over de `combined teams.' Velstra: ,,Wij zijn nog zeker niet kansloos, maar we hadden ons een fijnere start gewenst."

Bron: KNHS