Ingezonden persbericht


Cybercriminelen richten zich op kinderen met 'Harry Potter'-zwendel

Ongemerkt downloaden van kwaadaardige software op gezinscomputer kan leiden tot identiteitsdiefstal

Utrecht, 20 juli 2007 - Nu de schoolvakantie volop aan de gang is en het weer onvoorspelbaar blijft, spenderen tieners meer en meer tijd achter de gezinscomputer. Ze chatten met hun vrienden op MSN, MySpace of Facebook, ze downloaden muziek op hun iPod of kijken naar filmpjes op YouTube. Dit lijkt allemaal erg onschuldig, maar tieners beseffen vaak niet dat ze op die manier zichzelf en hun ouders kunnen blootstellen aan online fraude.

De populariteit van chat- en downloadwebsites onder kinderen blijft bij de online mafia niet ongemerkt. Cybercriminelen spelen in op het verhoogde computergebruik tijdens de zomermaanden en proberen daarvan misbruik te maken om persoonlijke financiële informatie en accountgegevens te achterhalen. Hiervoor maken ze gebruik van technieken om websitebezoekers te overtuigen bepaalde programma's te downloaden onder het valse voorwendsel dat ze deze nodig hebben voor het bekijken van online video's of voor het downloaden van muziek. Zodra de link gedownload is, wordt er spyware geïnstalleerd op de computer. Online criminelen krijgen hierdoor toegang tot de computer en kunnen het gedrag van de gebruikers bespioneren. Dit kan leiden tot diefstal van persoonlijke e-mails of online bank- en accountgegevens.

Een van de meest recente bedreigingen waar tieners voor moeten oppassen, is de 'Harry Potter is dood'-zwendel. Online criminelen verspreiden dit gerucht samen met hun kwaadaardige programma's. Deze criminelen spelen in op de hype rond de lancering van het nieuwste boek 'Harry Potter and the Deathly Hallows' hun malware te verspreiden. Dit is niet de eerste Harry Potter-zwendel, slechts enkele weken geleden verspreidden criminelen een e-mail met een Trojan die vrijkaarten beloofde voor de nieuwe film 'Harry Potter en de Orde van de Phoenix'.

"Ouders moeten er zich bewust van zijn dat wanneer hun kinderen toegang hebben tot hun pc, ze blootgesteld kunnen worden aan spyware, spam en andere webbedreigingen. Hierdoor kunnen ze, zonder het te beseffen, persoonlijke en financiële informatie van alle gezinsleden prijsgeven", zegt Ian Yarlott, Online Security Expert bij Trend Micro.

Gezinnen kunnen hun computer vrijmaken van alle vormen van malware door de gratis Housecall-dienst van Trend Micro te downloaden. Deze tool is gratis te verkrijgen via: www.trendmicro.com/housecall.

# # #

Over Trend Micro, Incorporated
Trend Micro, Incorporated is toonaangevend op het gebied van veilig beheer van content en bedreigingen. Trend Micro, dat in 1988 werd opgericht, voorziet individuen en organisaties in alle soorten en maten van bekroonde beveiligingssoftware, -hardware en -services. Trend Micro, dat zijn hoofdkantoor heeft in Tokio en over vestigingen in meer dan 30 landen beschikt, biedt oplossingen die worden verkocht via wederverkopers, Value-Added Resellers (VAR's) en serviceproviders over de gehele wereld. Bezoek voor aanvullende informatie en evaluatieversies van Trend Micro-producten en -diensten onze website www.trendmicro-europe.com

Trend Micro en het t-ball-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Trend Micro, Incorporated. TrendLabs is een servicemerk van Trend Micro, Incorporated. Alle overige bedrijfs- of productnamen zijn mogelijk handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van de respectievelijke rechthebbenden.

Voor meer informatie en het opvragen van beeldmateriaal of testproducten:

Trend Micro
Mireille Boetje
Telefoon: 030- 21 06 333
E-mail: Mireille_Boetje@trendmicro.co.uk

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Annemiek Driessen
Telefoon: 030- 65 65 070
E-mail: trendmicro@lvtpr.nl