Gemeente Utrecht


Schriftelijke vragen 2007, nr. 95 inzake liefde gaat door multiculturele maag


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
95 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer A. Essousi
(ingekomen 18 juli 2007)


Bij grote multinationale bedrijven of universiteiten, wordt de aantrekkelijkheid als werkgever of als schoolinstelling gestimuleerd voor werknemers en studenten door ook de catering daarop aan te passen. "Liefde gaat door de maag" is immers niet voor niets een oud Nederlands gezegde. Bij deze bedrijven of universiteiten, zoals in Amsterdam en Rotterdam is het dan ook mogelijk om hallal of kosher te eten, boeddhistisch vegetarisch of hindoestaans, enz.

De gemeente Utrecht is één van de grote werkgevers in Utrecht. Een afspiegeling van de Utrechtse multiculturele samenleving is de gemeente helaas nog niet. Ook de gemeenteraad niet. Nu viel het D66 en de PvdA op dat bij alle bijeenkomsten op het stadhuis de broodjes of hapjes vlees eigenlijk uitsluitend bestaan uit varkensvlees. Verder liggen de broodjes of hapjes varkensvlees dwars door broodjes en hapjes kaas. Zoals u weet is het eerste niet hallal en het tweede niet kosher.

D66 en PvdA zouden het fantastisch vinden als het college het zomerreces onder andere gebruikt om de liefde voor de gemeente als werkgever voor verschillende culturele en religieuze magen te onderzoeken. Wij hopen dat de gemeente Utrecht vanaf september 2007 een multiculturele schotel biedt!

D66 en PvdA willen u dan ook het volgende vragen:
1. Bent u het met ons eens dat catering één van de stimulerende maatregelen kan zijn om de gemeente Utrecht een aantrekkelijker werkgever te maken in onze multiculturele samenleving?
2. Bent u het met D66 en PvdA eens dat de catering op het stadhuis of bij andere gemeentelijke diensten op dit moment geen recht doet aan andere culturele en/of religieuze voedselvoorschriften?
3. Bent u bereid om met ingang vanaf september 2007 in te voeren dat de catering en presentatie van de catering conform verschillende culturele en/of religieuze voedselvoorschriften gebeurt?


---- --