Ingezonden persbericht


Persbericht

Nuon Solar Team boekt eerste record tijdens windtunneltest Nuna4 heeft laagste luchtweerstand ooit in Nederland bij een auto gemeten

Amsterdam, vrijdag 20 juli 2007 - Donderdagmiddag 19 juli werd in de Duits-Nederlandse windtunnel in Marknesse de zonne-energiewagen Nuna4 getest op haar aerodynamische kwaliteiten. Een van de spannendste en belangrijkste momenten voor het Nuon Solar Team, gevormd door elf studenten van de TU Delft.

In Europa's grootste windtunnel werd de vederlichte Nuna4 maximaal beproefd. Hoe lager de luchtweerstand, hoe groter de kans om eind oktober in Australië voor de vierde keer op rij de World Solar Challenge te winnen. Tijdens de test werden onder meer tufjes (vlaggetjes) geplaatst om te kijken hoe de luchtstromen over Nuna4 lopen. Ook werden er microfoontjes ingezet om de hoeveelheid ruis te meten tijdens de test. Het volume van de ruis levert cruciale informatie op over eventuele verbeterpunten aan de auto. Hoe minder ruis, hoe lager de weerstand, hoe sneller de auto.

Uit de getalwaarden van de net uitgevoerde test is gebleken dat Nuna4 een extreem lage weerstand heeft. De getalwaarden blijven overigens strikt geheim in verband met de concurrentiestrijd tussen de dertig internationale teams die meedingen naar de prestigieuze internationale titel van de Panasonic World Solar Challenge. Eén ding geeft het Nuon Solar Team wel prijs: Nuna4 boekte gisteren een record. Zij is de auto met de laagste luchtweerstand ooit gemeten. Die titel is binnen.

Nuon Solar Team
De elf studenten van de TU Delft, die samen het nieuwe Nuon Solar Team vormen, werken al sinds september 2006 in het diepste geheim aan het ontwerp en de bouw van Nuna4. De verscheidenheid in afkomst (van Nederland, België en de VS tot aan Libanon en Curaçao) én de kennis uit verschillende studierichtingen van de teamleden (Elektrotechniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek) zien zij als een van hun sterkste punten.

Nuon en het Nuon Solar Team
Sinds 2001 is energiebedrijf Nuon hoofdsponsor van het Nuon Solar Team. Ook dit jaar koos Nuon vol overtuiging om de makers van Nuna4 financieel te ondersteunen. Met de uitdagende en avontuurlijke wedstrijd wil het bedrijf de interesse in duurzame energie en innovatie stimuleren. De studenten van de TU Delft kunnen met hun zonnewagen demonstreren hoe ruim de toepassingen van zonne-energie zijn en hoe jonge mensen met ambitie een substantiële bijdrage leveren aan technische vernieuwing en een duurzame toekomst.

Over Nuon

Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet over 2006 bedraagt EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedraagt 9.768 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.

Beeldmateriaal vrij van rechten. Fotografie Andreas ter Laak.

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met (