Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 20 juli 2007

Winkeliers tegen braderieheffing

Steeds meer gemeenten overwegen om extra verplichte heffingen voor bedrijven in te voeren. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is fel tegenstander van deze lokale heffingen en overweegt deze aan te vechten.

Met de heffingen moeten zaken zoals braderieën, de intocht van Sinterklaas en de kerstversiering worden gefinancierd. De heffingen worden door verschillende gemeenten in verschillende vormen voorgesteld. Zo wordt in Doetinchem en Hoorn overwogen om een reclamebelasting in te voeren. In Helmond doet men dit al sinds 2006. De reclamebelasting wordt door de gemeente geïncasseerd. Na aftrek van de incassokosten wordt het geld in een fonds gestort waaruit de promotie-activiteiten moeten worden betaald. In andere gemeenten, zoals Leiden en Nijmegen, betalen alle bedrijven een extra toeslag op de OZB. Dit wordt eveneens in een fonds gestort.

De afgelopen jaren hebben winkeliers in veel gemeenten aanslagen voor baatbelasting ontvangen. In circa 22 gemeenten is voor 90 miljoen euro aan baatbelasting opgelegd. Gemeenten maken te pas en te onpas gebruik van deze belasting om de kosten voor renovatie van het openbaar gebied op winkeliers af te wentelen. De RND maakt bij baatbelasting altijd bezwaar.
Recent is een deel van de baatbelasting in Leeuwarden ongegrond verklaard waarbij de gemeente de baatbelasting weer moet terugbetalen.

De RND overweegt om ook deze verplichte lokale heffingen aan te vechten. De heffingen variëren van 450 euro tot vele duizenden euro's per winkel. Ook heeft de RND twijfels over de wettelijke basis van dergelijke heffingen. De inkomsten van de heffingen zijn formeel eigendom van de gemeente omdat de gemeente incasseert. In Nijmegen hebben ondernemers jaren afgedragen voordat zij iets uit het ondernemersfonds kregen uitgekeerd.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.