AFM


AFM geeft laatste kans aan 125 financiële dienstverleners

20-7-2007

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft een laatste kans aan financiële dienstverleners die het toezicht op de kwaliteit van hun dienstverlening belemmeren. Het betreft adviseurs, bemiddelaars en enkele aanbieders die in het bezit zijn van een vergunning die door de AFM is afgegeven. Dit houdt in dat ze bepaalde financiële diensten mogen verlenen.

De AFM verwacht van dienstverleners die in het bezit zijn van een vergunning dat ze een bijdrage leveren aan het doorlopende toezicht. Deze dienstverleners hebben aan de toezichthouder tot nu toe niet de informatie verstrekt die zij moeten verstrekken. De AFM is van plan aan hen een last onder dwangsom op te leggen als de informatie niet over drie weken binnen is. De dwangsom kan oplopen tot 80.000 euro.

De AFM staat voor open en eerlijke financiële markten. Zij houdt toezicht op de kwaliteit van de financiële dienstverlening, bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen, hypotheken, kredieten, effecten en beleggingen. De dienstverleners moeten deskundig en betrouwbaar zijn. Hun informatieverstrekking en advisering moet voldoen aan wettelijke eisen. Deze eisen beschermen de consument en versterken het vertrouwen in de financiële markten.

Financiële dienstverleners moeten via een invulformulier ("self assessment") aangeven in welke mate zij voldoen aan de regels. De AFM kan daardoor het toezicht concentreren op die organisaties en op die gebieden waar de risico's het grootst zijn. Het self assessment biedt de deelnemers ook de mogelijkheid om zelf inzicht te krijgen in de voor hen relevante wettelijke normen.

De AFM heeft in 2006 aan 2300 dienstverleners aangekondigd dat een self assesment nodig was. In maart 2007 heeft de AFM verzocht om informatie van 1250 ondernemers die het formulier nog niet hadden ingevuld. Ongeveer 125 dienstverleners hebben de informatie, ondanks herhaalde schriftelijke en telefonische verzoeken, nog steeds niet aangeleverd.