Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

Vereenvoudiging subsidieaanvragen RSV

Momenteel bestaan er twee reglementen die toelaten subsidies aan te vragen voor strategische projecten in het kader van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV). Een eerste regelt de financiële tussenkomst in de aanwerving van een coördinator (2004), een tweede regelt de subsidies bij de verwerving van gronden (1996) bij dergelijke projecten.

De ervaring leert dat het werken met twee naast mekaar bestaande reglementen flink wat knelpunten oplevert:


- werken met twee reglementen levert administratieve overlast op;


- werken met twee reglementen impliceert dat de beschikbare financiële middelen gediferentieerd worden aangewend;


- de omschrijving van de potentieel te subsidiëren projecten in het besluit van 1996 is vrij ruim. Daardoor komen ook projecten in aanmerking die een te lokaal karakter vertonen, daar waar het de bedoeling was projecten te ondersteunen die een voorbeeldfunctie vervullen in het Vlaamse ruimtelijk beleid;


- sommige bepalingen in de reglementen werken contraproductief waardoor bepaalde projecten niet langer in aanmerking komen voor subsidies via andere financieringsbronnen (bvb als stadsvernieuwingsproject).

Op vraag van minister Dirk VAN MECHELEN worden beide reglementen nu geïntegreerd in één overkoepelend en logisch reglement dat tevens geactualiseerd werd. 'Belangrijk daarbij is dat we de nogal zware procedures vereenvoudigen tot een doorzichtige aanvraag die daarenboven ruimer en beter gecommuniceerd zal worden. Ook willen we de beschikbare gelden bundelen zodat we ze meer doelmatig kunnen aanwenden voor die projecten die daadwerkelijk een voorbeeldfunctie hebben binnen het Vlaamse ruimtelijk beleid. En tot slot laten we de combinatie van ondersteunende maatregelen voor één project toe. Dat laatste uiteraard wel zonder cumulatie van subsidies voor dezelfde uitgaven', verduidelijkt Dirk Van Mechelen.

Uitgangspunt in het nieuwe reglement vormt de basissubsidie voor 'coördinatie'. Met andere woorden, binnen één project kan slechts een subsidie voor grondverwerving worden verkregen als er ook al een subsidie voor coördinatie werd toegekend. De subsidies werden daarenboven beperkt in de tijd (max. gedurende drie jaar). Tot slot wordt er ook een call-systeem ingesteld waarbij periodiek (minstens één keer op jaarbasis) een oproep zal worden gelanceerd om gebruik te maken van deze projectsubsidies.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1184899478293