Ingezonden persbericht


Persbericht

Grensoverschrijdend Nordic Walking routenetwerk Montferland-Elten geopend Met stokken in plaats van plunjezak met smokkelwaar de grens over

Onder de naam Nordic Walking Park Montferland-Elten is een grensoverschrijdend netwerk van 80 km bewegwijzerde Nordic Walking routes door het Bergherbos en Eltenberg gerealiseerd. Het Duits-Nederlandse routenetwerk (ca. 40 km aan beide zijden) bestaat uit zeven afzonderlijke routes, variërend in lengte van 3.3 tot 15.6 km, die onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is een bijzonder en zeer aantrekkelijk netwerk ontstaan dat iedere Nordic Walker ­van recreatief tot sportief- op maat op de wenken bediend. Het decor bestaat aan beide zijden van de grens uit een bosrijk heuvellandschap met weidse vergezichten vanaf de vier karakteristieke heuvels Galgenberg (77 m), Eltenberg (82 m), Hulzenberg (85 m) en de Hettenheuvel (93 m).

Grensoverschrijdend
Het NW-routenetwerk kent vijf startplaatsen: In Duitsland zijn dat St. Martinus Stift In Elten en Trimm-Dich-Platz in Hoch Elten. In de Achterhoek zijn dat drie van de ruim 30 Toeristische Overstap Punten (TOP's), te weten: TOP Stroombroek in Braamt, TOP Tolhuis in Zeddam en TOP 't Peeske in Beek (Montferland). Vanaf hier leiden routebordjes de recreanten de natuur in. Via verschillende groene grensovergangen kan de Nordic Walker met stokken in plaats van met een plunjezak met smokkelwaar de grens over. De tweetalige routefolder is, naast bij de VVV's, tevens bij de startpunten verkrijgbaar.

Wellness
Naast het feit dat Nordic Walking een gezonde buitensport is door een hogere verbranding (20% meer dan wandelen), een betere doorbloeding en het gebruik van 90% van de spieren, hebben meerdere ondernemers verschillende ontspannende activiteiten in arrangementen samengevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale Kneipp- kuurbehandelingen, snoezelbehandeling, saunabezoek, beauty- en massagebehandelingen, verschillende bewegingstherapieën. Maar ook combinaties met andere buitensportmogelijkheden als waterskiën, mountainbiken, paard rijden en lekker en gezond eten.
Informatie
De momenteel 350.000 actieve Nordic Walkers in Nederland en de 2 miljoen in Duitsland kunnen alle informatie over het routenetwerk en de arrangementen vinden op de site www.nordicwalkingnet.eu. Meer informatie over alle toeristische mogelijkheden in het grensgebied is te vinden op www.emmerich.de en www.vvv-montferland.nl. Telefonische informatie kan worden verkregen bij InfoCenter Emmerich, tel. (0049) 2822 931 040 en VVV Montferland, tel. 0314-632822.

Realisatie
Het routenetwerk is gerealiseerd door St.-Martinus-Stift en Nordicwalkingnet.nl, met medewerking van Natuurmonumenten, InfoCenter Emmerich, VVV Montferland, Recreatieschap Achterhoek-Liemers, Achterhoeks Bureau voor Toerisme en Nordic Walking Montferland.
Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het toeristisch-recreatief bedrijfsleven, Stadt Emmerich am Rhein, gemeente Montferland en door het EU-programma INTERREG III A van de Euregio Rijn-Waal.


---- --