Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

INNOVATIE PRESTATIE CONTRACT
VOOR DE BINNENVAART VAN START

Komende drie jaar zestien bedrijven aan de gang met zelf opgestelde innovatieplannen

Rotterdam, 20 juli 2007

Op 19 juli 2007 is door SenterNovem het Innovatie Prestatie Contract (IPC) toegekend aan de vereniging van Nederlandse maritieme toeleveranciers, Holland Marine Equipment (HME). Als innovatiethema is gekozen voor de binnenvaartsector. HME is de eerste organisatie in Nederland die van deze regeling gebruik gaat maken. Onder dit IPC doen zestien bedrijven de komende drie jaar mee volgens zelf opgestelde innovatieplannen. Zij zullen worden begeleid en ondersteund door HME met een financiële bijdrage vanuit SenterNovem. De subsidieregeling 'Innovatie Prestatie Contracten' is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken.

Het thema 'binnenvaart' is gekozen omdat veel HME-leden in deze sector actief zijn en de binnenvaart door ontwikkelingen in de logistiek (schaalvergroting), milieu en veiligheid veel innovatiepotentieel heeft. Met de financiële steun van de overheid kunnen drempels worden verlaagd en nieuwe technieken worden ontwikkeld. Hoofdthema's zijn: vermindering van brandstofgebruik, reductie van emissies en veiligheid/leefbaarheid aan boord.

Het wegnemen van innovatiebelemmeringen en/of vertragingen is eveneens een belangrijk thema. Dit geldt niet alleen voor toeleveranciers, maar ook voor binnenvaartrederijen, zelfstandige schippers en scheeps(reparatie)werven.

Met de 'Subsidieregeling Innovatie Prestatie Contracten' kunnen individuele MKB-bedrijven hun innovatieplannen realiseren. De financiële impuls vanuit de overheid bedraagt maximaal E 50.000 per bedrijf voor 3 jaar, waarbij het bedrijf minimaal eenzelfde bedrag investeert. Tevens worden binnen het IPC samenwerkingsprojecten tussen deelnemers gesloten, zij zullen 20% van het budget aan deze projecten besteden.

HME is penvoerder voor dit project. Dit houdt ondermeer in dat HME gezorgd heeft voor voldoende deelnemers, voor de eerste screening van de plannen en het ontstaan van samenwerkingsverbanden. Nu het project is toegezegd zal de branchevereniging ook de rapportages verzorgen, de voortgang bewaken en verdere uitbreiding van de samenwerkingsprojecten stimuleren.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht