Persbericht Tilburgse Kermis

Hoger, sneller en groter

20 juli tot en met 29 juli 2007

Hoger, sneller en groter dan ooit. Dat is de belofte voor de Tilburgse Kermis van 2007. Van 20 tot en met 29 juli ontvangt het evenement ruim een miljoen bezoekers in de binnenstad. De Tilburgse Kermis is één van de grootste kermissen van Europa, maar ook het grootste publieksevenement van Nederland. In totaal staan er 245 attracties op de kermis en zijn er veel randactiviteiten.

Hoger sneller en groter?
Opvallend is dat de kermis op alle fronten de hoogte in gaat. Ieder plein heeft zijn eigen hoogteaccenten. Bijzondere aandacht is er voor het Koningsplein met onder meer de attractie Psycho die al specifiek hiervoor in de voorverpachting is gekozen. Het Besterdplein krijgt het 2e reuzenrad van de kermis en een spectaculaire achtbaan, The Black Hole. En door de opstelling van de attracties op het plein heeft het een opener karakter gekregen. Opvallend is tevens de terugkeer van een reuzenrad op het Piusplein. Een van de eyecatchers van de kermis; een gigantisch reuzenrad met gesloten gondels.

Het succes van het Spoorplein zet in 2007 hopelijk door met de reuzenzweefmolen Around The World die maar liefst 55 meter hoog in de lucht zwaait. Ook een groeistuip is er voor een nieuwe Booster Maxx van maar liefst 55 meter en een verdubbelde capaciteit op het Besterdplein.

Al die superlatieven, het is natuurlijk geen doel op zich. Afmetingen en snelheden alleen zijn de indicatie, net als het grote aantal randactiviteiten om de kermis heen. Het totaalpakket met keuzemogelijkheden voor iedereen maakt het interessant.

---

Programma Tilburgse Kermis

De kermis start vrijdag 20 juli om 19.30 uur. Op de zondagen opent de kermis om 13.00 uur en alle andere dagen starten de attracties vanaf 12.00 uur. Iedere avond gaan de attracties door tot 01.00 uur, met uitzondering van de laatste zondag. Dan sluit de kermis om 23.00 uur. Bijna elke dag heeft een thema.

Vrijdag 20 juli
Start Tilburgse Kermis
17.00 uur: officiële opening Kermistentoonstelling door wethouder Janssen. Tevens uitreiking Piet Maes Prijs.
19.30 uur: opening Tilburgse Kermis door wethouder Janssen bij de Black Hole op het Besterdplein. René Schuurmans geeft aansluitend een spetterend optreden. Wethouder geeft aftrap voor de kermis

Zondag 22 juli
KermisMis
10.30 uur: KermisMis bij de botsautoŽs op het Koningsplein. Een aalmoezenier begeleidt de mis die bestaat uit een woord van dank en zang. Een live koor uit Tilburg zorgt voor de muzikale omlijsting.

Maandag 23 juli
Roze Maandag
Roze Maandag start om 13.00 uur in een mooie roze versierde Muzentuin. Wethouder Janssen, Stichting Roze Maandag en het AIDSFonds houden een toespraak. Er vindt aansluitend een optreden plaats van Maxime en Franklin Brown.

Dinsdag 24 juli
Gehandicaptenmiddag
De gehandicaptenmiddag start op het Besterdplein bij het Reuzenrad om 13.00 uur. Het eindpunt is in de Bierhal om 15.30 uur. Alle deelnemers krijgen een herinneringsbandje. De doelgroep bestaat uit lichamelijk gehandicapten tot 23 jaar en mensen met verstandelijke beperkingen. Aan geestelijk gehandicapten is geen leeftijd gebonden.

Aanmelden voor de 37e gehandicaptenmiddag dag kan tot zaterdag 21 juli 2007 via de Stichting Werkgroep Recreatie Gehandicapten Gewest Tilburg. Henk Dekkers, telefoonnummer 013 - 5215986 of Joop Rovers, telefoonnummer 013 - 5425696

Lunch reuzenrad
Op dinsdagochtend 24 juli vindt tussen 12:00 uur en 13:00 uur een picknick plaats in het futuristische reuzenrad met gesloten gondels op het Piusplein. Bezoekers krijgen een picknicktas met inhoud. De eerste drie personen worden als VIPS ontvangen. In totaal is er plaats voor 140 personen. Wie het eerst komt mag meedoen.

Straattheaterfestival
Tijdens de Tilburgse kermis vindt voor het eerst een Straattheaterfestival plaats. Op dinsdagavond 24 juli staan negen verschillende acts, artiesten en groepen verspreid over het hele kermisterrein. De acts starten vanaf 19.00 uur op het Besterdplein. De theatermakers wandelen al spelend in drie groepen van drie verschillende acts naar de andere kant van het kermisterrein. Het Straattheaterfestival eindigt feestelijk bij het Café van de Kermis op het Koningsplein. Daar worden ze rond 21.45 uur verwacht. Het straattheater wordt aangeboden door Its Magic Promotions.

Kermis at Night
Op dinsdagavond is het kermisterrein in sprookjesachtige sferen. Op drie verschillende plaatsen op de kermis (Noord, Heuvel, Zuid) worden een aantal zoeklichten geplaatst die in de lucht circuleren.
De openbare verlichting blijft op deze avond uit.

Woensdag 25 juli
Kindermiddag
Om 14.00 uur opent wethouder Janssen de kindermiddag bij de poffertjeskraam op de fontein in de Stadhuissstraat. Het thema voor dit jaar is Zomerzotheid. Kinderen die verkleed gaan kunnen meedoen aan een modeshow op een echte catwalk en maken kans op een van de vele leuke prijzen. Inschrijven voor deze wedstrijd kan vanaf 13.30 uur bij de poffertjeskraam in de Stadhuisstraat. Om 14.30 uur vindt er een optreden plaats van de populaire meidengroep DJUMBO. De prijsuitreiking voor best verklede kinderen is om 15.00 uur.

1e prijs: familieabonnement op de Efteling
2e prijs: dagkaart van de Efteling voor maximaal vier personen
3e prijs: gratis kaartjes voor zwemmen en schaatsen voor het gehele gezin.

Ook worden er tijdens de kindermiddag vijftig rugzakjes verstopt bij de verschillende kinderattracties. De kinderen die de rugzakjes hebben gevonden kunnen de inhoud voor deze rugzak ophalen tussen 16.00 uur en 17.00 uur bij het kermis informatiepunt voor de St. Jozefkerk op de Heuvel.

Donderdag 26 juli
Caribische Donderdag
Om 17.00 uur vindt de opening voor de Caribische Donderdag plaats bij de trappen van het paleis. Wethouder Janssen geeft het startsein voor het vertrek van een kleurrijke parade door de stad. Dit onder begeleiding van een kleurrijke band.

Vrijdag 27 juli
Seniorendag
Omroep MAX brengt jong en oud bij elkaar. Voor de tweede keer werkt Omroep MAX samen met de Tilburgse Kermis aan de speciale ouderenmiddag op vrijdag 27 juli. MAX verzorgt in de Muzentuin een gevarieerd programma gepresenteerd door Henk Mouwe. Omroepvoorzitter Jan Slagter: "MAX vindt het belangrijk jong en oud dichter bij elkaar te brengen. Waar kan dat beter dan op de Tilbugse kermis?"

De Omroep maakt al twee jaar goed beluisterde en bekeken radio- en televisieprogramma's speciaal voor vijftigplussers. Slagter: "Met ruim 100.000 leden is MAX na twee jaar een volwaardige omroep en niet meer van de buis weg te denken. Deze zomer komt MAX met nieuwe programma's. De quiz 'Stop de tijd' gepresenteerd door Karin van den Boogaert, 'Sterren op het doek' met Hanneke Groenteman maar ook MAX & Loretta gaat in september van start."

Programma seniorendag:
11.00 uur Muzentuin open
11.30 uur Opening Jan Slagter
12.00 uur Welkom door Hans Janssen
12.15 - 13.00 uur Wilson Army show
13.00 - 13.45 uur Ben Cramer
14.00 - 14.45 uur Wilson Army show
16.30 - 18.00 uur Optreden Seniorenorkest in de bierhal van 16.30 tot 18.00 uur. Zeker de
moeite waard om hier na te komen luisteren

Meer informatie op www.omroepmax.nl

Zondag 29 juli
Begrafenis van de Tilburgse Kermis en afsluiting met groots vuurwerk in de Piushaven vanaf ca 22.30 uur.

---

Nieuwe attracties

Besterdplein
Black Hole (groot draaivermaak)
Een snelle compacte railbaan met veel bochten waarop aan elkaar gekoppelde wagentjes in de vorm van een trein rijden. Het traject verloopt door een Black Hole dat bestaat uit een pikdonker overkapt gedeelte van deze snelle railbaan om vervolgens via diverse bochten naar links en naar rechts en het eindpunt te razen.

NS Plein
High Energy (groot draaivermaak)
Aan een schuin naar voren afstelbare hydraulische mast is bovenin een as bevestigd waaraan een grote balk in het midden is gemonteerd die verticaal rond draait. Aan een kant van deze balk is een contra gewicht geplaatst en aan de andere kant is een as gemonteerd waaraan weer zes roterende vijf persoon gondels zijn gemonteerd. Deze zaak heeft een totaal andere beweging en beleving als bijvoorbeeld een Space Roller of Sound machine waarin de mast in een ellips vorm ronddraait een hoogte van 20meter. Bij de High Energy draait de mast echter vertikaal en draait men dus veel hoger (30 meter) zijn rondjes.

Spoorplein
Take Off (groot draaivermaak)
Een carrousel die gebouwd is op een hefboom waarop vier assen zijn gemonteerd. Op elke as is een rechthoek gemonteerd waarop aan beide zijden vijf naar elkaar gerichte zitplaatsen. Ook gaat de totale carrousel door middel van de hefboom in een bijna verticale stand en draaien de rechthoeken in tegengestelde richting van de as op de hefarm.

Heuvel
Bavianenhap (oefeningspel)
In een spelwagen staan achterin boomstammen met gaten erin opgesteld. De gaten in de boomstammen hebben verschillende afmetingen. De deelnemer krijgt een aantal banen aangereikt met de bedoeling om deze weer in de gaten te werpen. Als dit lukt is er een prijs gewonnen.

Heuvelring
Rockin Tug (kinderattractie)
Een half pipe waarop een 18 persoons carrousel in de vorm van een sleepboot is gemonteerd die al draaiend van links naar rechts beweegt. Werkelijk een must voor de kinderen maar mag ook voor de hele familie. Mini skateboard.

Piusplein
Reuzenrad met gesloten gondels (groot draaivermaak)
Is een 55 meter hoge carrousel met een horizontale as dat zich in het hart van het rad bevindt. Aan het rad zijn echter dichte rechthoekige gondels bevestigd, dit geeft een andere beleving dan de open ronde gondels. In de gesloten gondels is naast airco ook een geluidsinstallatie aanwezig die u tijdens de rit informeert over het geen er te zien valt vanuit de gondel maar ook over de stad of dorp het een en ander zou kunnen vertellen. Een dergelijk rad staat voor het eerst in Tilburg. Het rad arriveert op 12 juli met tientallen wagons per trein in Tilburg. Ze komt direct van de Fabriek in München.

Stadhuisplein
Jet Force (groot draaivermaak)
Een roterende en vloerloze schommelcarrousel die ook nog eens over de kop gaat. De deelnemer is met het gezicht naar buiten gericht en de benen bungelen los.

Real action show (kijkwerk)
Hier worden de toeschouwers verrast op diverse showeffecten tijdens het naspelen van scènes uit beroemde films.

Ice Age waterscooter (kinderattractie)
In een bak gevuld met water varen waterscooters in een winters landschap. Er is een hobbel te nemen in de vorm van een ijsberg.

Koningsplein
Spidermann (groot draaivermaak)
Een carrousel met een 12-tal armen waaraan een tweepersoons gondel is opgehangen. De armen kunnen door de exploitant onafhankelijk van elkaar maar ook tegelijk omhoog en omlaag bewogen worden. De gondels kan de exploitant tevens bewegen, zodanig dat men vooruit, achteruit, zijwaarts naar binnen of naar buiten gekeerd ronddraait.

---

Goed bereikbaar

De Tilburgse Kermis is eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer, slechts drie minuten lopen vanaf het Centraal Station. Bezoekers die met de auto komen kunnen gebruik maken van diverse parkeervoorzieningen. Vier parkeergarages met meer dan 2300 plaatsen en vele fietsenstallingen zorgen voor parkeergemak.

Parkeergarages
De parkeergarages Koningsplein en Louis Bouwmeesterplein zijn ook tijdens de kermis goed bereikbaar. De parkeergarage Tivoli is, in verband met de afsluiting van de Spoorlaan, alleen bereikbaar via de Ringbaan Oost. Indien de parkeergarage Tivoli vol is, moeten bezoekers keren op de Spoorlaan. Dit kan zorgen voor extra drukte op de Spoorlaan.

Parkeergarage Knegtel aan de Gasthuisring ligt op 5 minuten loopafstand van de kermis. Een hele dag parkeren kost slechts E 4,00.

De openingstijden van parkeergarage Knegtel zijn tijdens de kermisweek:
ma t/m vr 19.00 - 02.00 uur
za van 09.30 - 02.00 uur
zo van 10.30 - 02.00 uur

De overige parkeergarages hebben tijdens de kermisperiode verruimde openingstijden. Zo zijn de parkeergarages Tivoli en Koningsplein zelfs 24 uur per dag open! Kijk voor openingstijden en tarieven op www.tilburg.nl.

Parkeerplaatsen voor minder validen
Voor minder valide parkeerders zijn invaliden parkeerplaatsen aanwezig in de parkeergarages Louis Bouwmeesterplein (3 plaatsen), Koningsplein (3 plaatsen) en Tivoli (5 plaatsen). Ook worden er invalide parkeerplaatsen aangelegd op het parkeerterrein aan de Spoorlaan tegenover parkeergarage Tivoli (10 plaatsen) en in de Gasstraat.

Pendelbus
Vanaf het parkeerterrein bij Fontys rijden pendelbussen om bezoekers voor slechts E 0,50 per persoon naar de kermis te brengen. Borden langs de diverse uitvalswegen geven de route naar de verschillende parkeerterreinen en satellietparkeerterrein aan.

Indien het parkeerterrein bij Fontys vol is, kunnen bezoekers parkeren bij Stappegoor. Mocht ook dit terrein vol zijn, dan kan men terecht bij het ROC. Tijdens drukke tijden is naast de kassa op parkeerterrein Fontys ook een kassa nabij de stadssporthal Stappegoor geopend.

Fietsenstallingen (ook voor bromfietsen)
Tijdens de kermis zijn de fietsenstallingen Heuvel en Katterug gesloten.
De fietsenstalling Concertzaal is tijdens de kermis gewoon open. Op de hoek Schouwburgring/Bisschop Zwijsenstraat wordt een extra stalling gemaakt met ruim 1000 plaatsen. Daarnaast komt er nog een extra fietsenstalling op de schouwburgring voor de concertzaal met 500 extra plaatsen.
Op de spoorlaan tegenover de parkeergarage Tivoli komt ook nog een extra bewaakte fietsenstalling voor ± 500 fietsen.

Laden en lossen
Laden en lossen in het centrum is tijdens de kermisperiode mogelijk tot uiterlijk 11.00 uur. Tijdens de opbouw en afbraak van de kermis gelden de reguliere laad- en lostijden. U kunt echter enige hinder en/of overlast ondervinden bij uw laad- en losactiviteiten, wij vragen hiervoor uw begrip.

---

Op- en afbouw kermis
Woensdag 18 juli vanaf 09.00 uur mogen de exploitanten starten met bouwen. Het Besterdplein kan opbouwen vanaf 14.00 uur.

Tijdsduur Tilburgse Kermis
Vrijdag 20 juli tot en met zondag 29 juli.

Openstelling en sluiting attracties
Vrijdag 20 juli van 19.30 tot 01.00 uur.
Zaterdag 21 juli van 12.00 tot 01.00 uur.
Zondag 22 juli van 13.00 tot 01.00 uur.
Maandag 23 juli tot en met zaterdag 28 juli van 12.00 tot 01.00 uur.
Zondag 29 juli van 13.00 tot 23.00 uur.

Afbraak kermis
Zondag 29 juli na 23.30 uur mogen de exploitanten beginnen met afbreken.

---

Informatie

Voor meer informatie over verkeersmaatregelen vooraf en tijdens de kermis verwijzen wij u graag naar www.tilburg.nl.

Voor meer informatie over bijvoorbeeld de Nightliner, routes BBA en deeltaxi verwijzen wij u graag naar www.tilburgsekermis.nl.

---

Markten verzet

Woensdag 25 juli wordt de markt van het Besterdplein verzet naar de Molenbochtstraat, Hoefakkerstraat en Kruisstraat.
De markt op het Koningsplein wordt verzet naar het Tehatex-terrein (Noordhoekring achter benzinestation). Voor het Koningsplein zullen dit de markten zijn op vrijdag 20 en 27 juli en de zaterdagmarkt van 21 en 28 juli.

---

Kermiscaravan als informatiepunt

Om de service aan de kermisbezoekers te verhogen wordt een informatiepunt op het station ingericht: de kermiscaravan. Deze komt alle middagen en avonden tot circa 21.00 uur op het stationsplein te staan. Hier worden kermiskranten en plattegronden uitgedeeld en geven gastheren en -vrouwen informatie over de kermis en de binnenstad.
De caravan heeft een feestelijke kermisuitstraling en is opgesierd door studenten van de Fontys Academie voor Beeldende Vorming.

---

Kermisposter
De opdracht om een affiche voor de Tilburgse Kermis 2007 te ontwerpen werd gegeven aan de 2e en 3e jaars studenten van de opleiding Visuele Communicatie van de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Daarnaast kregen ook studenten van de docentenopleiding van de academie de mogelijkheid ontwerpen in te leveren. De jury, bestaande uit docenten en mensen uit de kermisorganisatie, maakte een keuze uit 45 verschillende voorstellen. De jury heeft uiteindelijk vier sterk van elkaar verschillende ontwerpen genomineerd. Uitgangspunten bij de jurering waren de visuele aansluiting bij het evenement kermis, de esthetische kwaliteit van de ontwerpen en de uitvoerbaarheid.

Fontys Hogeschool van de Kunsten, waarvan de ABV deel uit maakt, hecht grote waarde aan opdrachten die door derden worden aangeboden. Het aangaan van relaties in Tilburg, Brabant en daarbuiten is belangrijk om de maatschappelijke relevantie van het werk van studenten te vergroten en het 'producerend' leren mogelijk te maken. Het vormt een speerpunt in het toekomstig beleid van de hogeschool.

Het ontwerp wordt gebruikt voor Muppiposters in de stad. Wethouder Hans Janssen: "Dit prachtige ontwerp geven we tevens uit als poster op A1 formaat voor de verkoop. Ik denk dat we veel kermisliefhebbers daarmee een plezier doen." De posters zijn vanaf 10 juli te koop bij de VVV aan de Spoorlaan.

---

NS en de Tilburgse kermis!

De Nederlandse Spoorwegen en gemeente Tilburg werken samen aan topbereikbaarheid van de Tilburgse Kermis. Met name op Roze Maandag verwacht de NS veel treinreizigers en zet hier ook extra op in. Het NS-Evenemententeam is op die maandag op station Tilburg om de bezoekers te verrassen met een leuke attentie.
Tijdens de kindermiddag op woensdag 25 juli loopt 's middags het NS-Evenemententeam rond en heeft ze ook voor de jongste bezoekers weer een aardigheidje. Tijdens de MAX-ouderenmiddag staat het NS-Evenemententeam ook paraat voor de senioren. Wilt u meer informatie over aantrekkelijke aanbiedingen die NS rond de zomerperiode voor u in petto heeft, spreek dan het NS-Evenemententeam aan.

Tip:
De NS Zomertoer; samen 2 dagen overal naartoe voor maar E 59,=. Verkrijgbaar vanaf 1 juli tot en met 31 augustus. Krijgt u de smaak al te pakken? Ontvlucht dan uw dagelijkse beslommeringen en laat u samen met NS gaan op de Tilburgse Kermis.

---

Gratis T-Rings

Tijdens de Tilburgse Kermis krijgen bezoekers gratis wallpapers en ringtones voor hun mobiele telefoon. Deze worden verspreid met bluetooth zendstations op strategische plekken in het parcours. Muzieklab Brabant ontwikkelt deze T-Rings in samenwerking met het Tilburgse collectief van animatiemakers Dikke Boost. Koppels van animators en componisten maken video-ringtones geïnspireerd op de kermis. De Ringtone Society is een Tilburgs initiatief (van Muzieklab Brabant) gericht op het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van de ringtone. In ruim twee jaar tijd groeide de Ringtone Society uit tot een wereldwijd platform waar inmiddels honderden muzikanten en componisten uit heel de wereld hun bijdrage hebben geleverd aan de Ringtone Society.

De mobiele telefoon heeft gezorgd voor een nieuwe manier van muziekverspreiding. Op dit moment bestaat de muziek op de gsmŽs voor het overgrote deel uit fragmenten van bestaande hits of door de fabrikant standaard bij de telefoon geleverde riedels. Overal hoor je hierdoor vaak dezelfde en muzikaal weinig interessante ringtones terugkeren, zo redeneert Muzieklab.

Via compositie-opdrachten en speciale projecten gebruikt Muzieklab Brabant The Ringtone Society om de artistieke ontwikkeling van de ringtone een stevige impuls te geven. Door de The Ringtone Society wordt vooral de artistieke uitdaging, het muzikale belang en de creatieve kant van de ringtone vooropgesteld. Het ontwikkelt zich tot een onafhankelijk en interactief platform wat zich niets aantrekt van financiële belangen maar gaat voor 'The Art of Ringtonism'.

---

Kermissouvenirs te verkrijgen bij VVV en via webwinkel

VVV Tilburg heeft zeven kermissouvenirs in het assortiment: een cap, stropdas, draagtas, T shirt, wegwerpfototoestel, schuifpuzzel, polsbandje met portemonnee. Cadeautjes die allemaal het logo van de Tilburgse kermis dragen en te koop zijn bij de VVV aan de Spoorlaan en via de webwinkels onder www.tilburgsekermis.nl en www.vvvtilburg.nl. De T shirts en draagtassen zijn tevens bedrukt met foto's van de kermis. Alle artikelen zijn uit voorraad leverbaar.

---

Actuele website
De website www.tilburgsekermis.nl valt dit jaar extra op vanwege veel nieuwe interactieve elementen. Bezoekers kunnen zelf hun videoŽs toevoegen, bijvoorbeeld van een spectaculair ritje. Ook mag iedereen zijn of haar eigen kermisfotoŽs toevoegen en becommentariëren. Natuurlijk brengt de site alle programma-onderdelen, de routes en alle andere denkbare informatie naast games, kermisgeluid en een discussieforum. Bekijk het zelf op: www.tilburgsekermis.nl

---

KermisTV
De Tilburgse Kermis is een evenement waar Brabanders niet omheen kunnen. Het feestelijk gebeuren trekt ieder jaar grote massa's mensen. En natuurlijk is Omroep Brabant erbij. Twaalf dagen lang is dagelijks KermisTV te zien op Omroep Brabant TV. Ook op Omroep Brabant radio is er dagelijks aandacht voor de grootste kermis van de Benelux. Tevens zullen er fotografen rondlopen voor de website www.omroepbrabant.nl/foto.

Dagelijks zal op Omroep Brabant TV ná Brabant Nieuws een speciaal programma te zien zijn met flitsen van de Tilburgse Kermis. KermisTV laat gebeurtenissen op de kermis zien, variërend van een bezoek aan de oliebollenkraam tot het reuzenrad, van de officiële opening tot de Roze Maandag. KermisTV op Omroep Brabant, van vrijdag 19 juli tot dinsdag 31 juli.

---

Voor meer informatie voor de pers:

Brugt Groenevelt, Woordvoering, telefoonnummer 013-542 83 33/06 129 16887
Charlotte Driessen, Themacommunicatie, telefoonnummer 013-542 91 82

Dagelijks organiseert de gemeente Tilburg een persconferentie waarin het laatste kermisnieuws doorgenomen wordt. Uiteraard bent u hierbij van harte welkom. Daags voor de kermis ontvangt u meer informatie over tijd en locatie van deze bijeenkomst.