Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

Vlaamse Regering stelt GRUP Albertkanaal Wijnegem definitief vast

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse Regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Albertkanaal Wijnegem', definitief vastgesteld. Dit plan wordt nu voorgelegd aan de Raad van State.

Het Albertkanaal is een van de belangrijkste economische waterwegen van Vlaanderen. De Vlaamse overheid wil het Albertkanaal ook een internationale transportfunctie laten vervullen. Daarom moeten alle flessenhalzen langsheen het kanaal worden weggewerkt.

Ter hoogte van Wijnegem is de doorvoercapaciteit van het kanaal beperkt door schepen die wachten op nieuwe taken. Door de beperkte doorgang komt ook de veiligheid in het gedrang. Onderzoek wees uit dat een verplaatsing van de wachtzone niet realistisch is. Daarom voorziet men de aanleg van een wachthaven, een aanliggende dienstweg en fietspad tussen de Brug van Wijnegem en de Brug van de Houtlaan. Dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorziet ook de ruimtelijke randvoorwaarden om deze plannen te realiseren.

Vlaams minister Dirk Van Mechelen: 'In het kader van het Masterplan Antwerpen is de verbreding van het Albertkanaal een belangrijk project. Met de verbreding van het kanaal, de verhoging van de bruggen en de aanleg van deze wachtzone zal meer vrachtvervoer via het kanaal kunnen verlopen. De goedkeuring van dit plan is dus een belangrijke stap voor een duurzame Antwerpse mobiliteit'.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be