Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

Vlaamse Regering investeert in lokaal woonbeleid

Op voorstel van Vlaams minister van Wonen Marino KEULEN heeft de Vlaamse Regering een nieuw subsidiekader voor projecten in verband met lokaal woonbeleid principieel goedgekeurd. Zowel gemeenten als OCMW's kunnen projecten indienen.

Met dit subsidiekader wil de minister hen stimuleren om een woonbeleid te voeren dat overdacht en overlegd is en strookt met de principes uit de Wooncode. Om een lokaal woonbeleid te kunnen voeren is het noodzakelijk dat de gemeente de regie in handen neemt en dat de lokale woonactoren met elkaar overleggen en samenwerken. Om erover te waken dat de lokale besturen de spil blijven, komen enkel projecten waarin zij zelf ook investeren in aanmerking. Zo moeten ze instaan voor minstens een kwart van de kosten. Vlaanderen neemt de helft van de personeels-en werkingskosten op zich, binnen vooraf vastgestelde forfaits.

Samenwerking

Bovendien moeten gemeenten samenwerken: minstens twee gemeenten moeten zich achter het project scharen. Om deze samenwerking te stimuleren, groeien de subsidieforfaits naarmate er meer gemeenten deelnemen. Specifiek voor kleine gemeenten wordt in een extra toeslag voorzien. De projecten kunnen drie tot maximaal negen jaar worden gesubsidieerd. Binnen deze termijn moet worden gewerkt rond een woonbeleidsvisie, de planning van sociale woonprojecten, de voorbereiding van een toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen en initiatieven rond kwaliteitsbewaking. Ten slotte moet de inwoners basisinformatie rond wonen (premies, sociale huur...) wworden aangeboden.

Met dit nieuwe subsidiekader zet minister Keulen de gemeenten aan om van wonen een beleidsprioriteit te maken. Hij heeft hiervoor 1,65 miljoen euro vrijgemaakt in 2007 en verdubbelt dit budget in 2008 tot 3,3 miljoen euro. Het subsidiekader gaat nu voor advies naar de Raad van State. Na de definitieve goedkeuring kunnen de gemeenten en OCMW's vanaf eind oktober projecten indienen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen
Tel: 02 552 65 10
GSM: 0478 90 89 57
Email: persdienst.keulen@vlaanderen.be