Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

Regionale landschappen Haspengouw-Voeren en Kempen-Maasland krijgen elk een landschapszorgsubsidie van 173.200 euro.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, bevoegd voor Monumenten en Landschappen, heeft de Vlaamse Regering aan twee erkende regionale landschappen een subsidie vanwege de landschapszorg toegekend. Eerder dit jaar werden al subsidies toegekend aan negen kleine en middelgrote regionale landschappen, verspreid over gans Vlaanderen. Nu volgen de twee grootste, het regionale landschap Haspengouw-Voeren en het regionale landschap Kempen-Maasland, die elk de maximumpremie van 173.200 euro ontvangen.

Regionale landschappen staan in voor de bevordering en promotie van het streekeigen karakter, de natuurrecreatie, de natuureducatie, het recreatief medegebruik en het behoud en beheer van kleine landschapselementen in hun regio. Het zijn samenwerkingsverbanden waarin de gemeenten, de provincies, de Vlaamse Gemeenschap en de lokale vrijwilligersverenigingen naast elkaar vertegenwoordigd zijn. Om de maatschappelijke verankering te verzekeren, werken ze altijd in samenspraak met andere 'gebruikers' van de open ruimte.

De landschapszorgsubsidie zal aangewend worden voor de aanstelling van landschapsanimatoren en de verdere uitbouw van de landschapsteams. Deze mensen staan in nauw contact met de lokale overheden en burgers in hun werkingsgebied en zij promoten de nieuwe maatregelen voor de landschapszorg zoals de landschapspremies en de erfgoedlandschappen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be