Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 juli 2007

Grande opening Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur 2007 op zaterdag 21 juli

Prinses Margriet, Ministers-President van de Antillen & Aruba en Minister Plasterk eregasten

Kroonjuwelen, Koninrijksspelen Cultuur 2007 worden zaterdag 21 juli 2007 op feestelijke wijze geopend in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. Andere eregasten zijn prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Minister-President Emily de Jongh-Elhage van de Nederlandse Antillen, Minister-President Oduber van Aruba en Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Ook het sportevenement, Koninkrijksspelen voor de Jeugd, wordt die middag geopend. Tijdens Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur - van 20 t/m 22 juli in Den Haag - zijn tientallen artiesten van de Antillen, Aruba en Nederland te zien.

De opening in de Nieuwe Kerk in Den Haag is een muzikaal evenement, waaraan vele artiesten en sporters meedoen. Onder meer de internationaal vermaarde mezzosopraan Tania Kross treedt op, samen met gitaristen Marlon Titre en Esther Steenbergen. Buiten op het Spuiplein worden de festiviteiten voortgezet met een grande opening van de Koninkrijksspelen voor publiek. Honderden sporters en artiesten voeren een spektakelstuk op met muziek, dans, bewegende objecten en onverwachte verschijningen. Daarna zijn onder meer Izaline Calister, Tanny & The Boys, Ziggi, Marianne Weber en Tico Balentien te zien.

Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur 2007 is een initiatief van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Gemeente Den Haag. De uitvoering ligt in handen van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA. Directeur van Kroonjuwelen is Arthur le Cosquino de Bussy die eerder verantwoordelijk was voor uiteenlopende culturele projecten in het Caribisch gebied. Doel van het festival is de culturele rijkdom van het Nederlandse Koninkrijk te onderstrepen en de onderlinge banden versterken. Kroonjuwelen valt samen met de Koninkrijksspelen voor de Jeugd, een sportief evenement waarin sporters uit het hele koninkrijk in zeven sporten tegen elkaar strijden.

Kroonjuwelen vindt plaats van vrijdag 20 t/m 22 juli plaats op het Spuiplein en rond de Grote Markt. Het is een vrij toegankelijk festival, met uitzondering van het concert van Ziggi. Vanaf heden is de site www.kroonjuwelen.nu online, met het volledige programma. De Koninkrijksspelen voor de Jeugd duren t/m 27 juli. Het wedstrijdschema is te bekijken op www.koninkrijksspelen2007.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht