Ingezonden persbericht


Hedendaags naturalia

van Gurt Swanenberg

Humoristisch Rariteitenkabinet van Gurt Swanenberg in de Tuingalerij

21 juli t/m 2 september 2007

In de serie jonge Brabantse kunstenaars in de Tuingalerij exposeert deze zomer Gurt Swanenberg zijn moderne rariteitenkabinet. Met zijn minutieus geschilderde insecten probeert hij op humoristische wijze zijn verwondering over de consumptiemaatschappij weer te geven.

Rariteitenkabinet

Gurt Swanenberg ('s-Hertogenbosch 1976) exposeert minutieus geschilderde insecten en schaaldieren in houten kastjes of onder glazen stolpen en zet er preparaten op sterk water en vlinderkastjes uit zijn eigen verzameling naast. Voor verzamelaars van rariteiten in de 17de eeuw dienden exotische voorwerpen tot studie, genoegen en educatie en ze brachten de wereld binnen handbereik. Gurt Swanenberg geeft zijn fascinatie voor de schoonheid van de natuur een hedendaagse lading mee.

Invloed van de mens

Zijn bijna wetenschappelijk geobserveerde dierenrijk is sterk beïnvloed door de mens. De mens domineert door zijn consumptiebehoefte de natuurlijke wereld in hoog tempo. Swanenbergs insecten passen in het jachtige stadsleven camouflagetechnieken toe om zich te kunnen verschuilen in grote kledingzaken of fast food ketens. Zo eet de boktor alleen nog maar Vuitton leer en ontwikkelt de kakkerlak Burberry-vleugels. De Latijnse namen die Swanenberg naar 17de-eeuws gebruik toevoegt hebben een soortgelijke 'twist' gekregen.

Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is gelegen in het historisch centrum van 's-Hertogenbosch en toont de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Bezoek in het paleis de presentatie rondom de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch of de presentatie over de Brabantse kunstenaar Vincent van Gogh of ga wandelen in de Museumtuin met eeuwenoude bomen en hedendaagse sculptuur. Het museum is geopend van di-vr van 10:00-17:00 uur en op zaterdag en zondag van 12:00-17:00 uur, zie voor meer informatie www.noordbrabantsmuseum.nl

Gurt Swanenberg volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij woont en werkt in Den Haag.

Aan de redacties:

Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl of Chantal Sleutjes, tel. 073-6877 807 of per e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.