Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Zomerkamp Stichting NOB 2007

Van waterfietsen in Amsterdam tot een modeshow in kimono

VOORBURG - Van 21 t/m 28 juli 2007 organiseert Stichting NOB haar jaarlijkse zomerkamp voor Nederlandse kinderen die in het buitenland Nederlands onderwijs volgen. Tweeënveertig kinderen van 11 en 12 jaar komen van heinde en verre naar de Wildwal in Lunteren voor een week vol Nederlands vermaak. Er zijn dit jaar onder andere kinderen uit Oman, Syrië, China, Maleisië, Ghana, Zuid-Afrika, de VS en Rusland. Het is de twaalfde keer dat het zomerkamp wordt georganiseerd.

Het jaarlijkse zomerkamp wordt steeds populairder. Dit jaar was het kamp zelfs binnen drie weken volgeboekt. De kinderen komen natuurlijk vooral naar het zomerkamp om een week lang veel plezier te maken met Nederlandse leeftijdsgenootjes. Toch is dit niet het enige doel waarmee de Stichting NOB het kamp organiseert.

Het blijkt dat de taalontwikkeling van kinderen een enorme sprong maakt als zij een week lang in Nederland verblijven, typisch Nederlandse dingen doen en Nederlands spreken. Dat is dan ook wat op het zomerkamp gebeurt; er is volop ruimte voor leuke dingen, maar er wordt wel van de kinderen verlangd dat zij Nederlands spreken.

Deelnemers aan het kamp zijn zowel kinderen die naar een volledig Nederlandse school gaan, als kinderen die naast het lokale of internationale onderwijs gemiddeld drie uur per week Nederlands Taal en Cultuur onderwijs volgen. Dit jaar nemen ook twee kinderen die via Edufax Nederlands afstandsonderwijs volgen deel.

De kinderen krijgen tijdens deze week op verschillende manieren iets mee van de Nederlandse cultuur. Op zondag combineren zij drie typisch Nederlandse zaken wanneer zij gaan waterfietsen in Amsterdam. Op maandag bezoeken de kinderen een kaasboerderij en op donderdag is er een uitstapje naar de Efteling. Verder is er natuurlijk veel tijd om te sporten, spelletjes te doen, is er een echte survival tocht en oefenen de kinderen op vrijdag met de circusschool hun kunstjes.

De week wordt afgesloten met een bonte avond op vrijdag, waarop de kinderen een modeshow lopen in de kleding van het land waar zij wonen. Op zaterdag geven zij een voorstelling van hun circuskunsten aan de ouders, om vervolgens hun vakantie in Nederland te vervolgen, of met hun ouders terug te keren naar huis.

Het zomerkamp wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland. Het Ministerie van OCW heeft de Stichting NOB de opdracht gegeven het Nederlands onderwijs in het buitenland te bevorderen, te ondersteunen en te adviseren. Haar medewerkers zetten zich in om de schoolloopbaan van migrerende kinderen tussen 4 en 18 jaar te bevorderen. Het is immers van groot belang dat zij bij terugkeer in Nederland makkelijk kunnen instromen in het onderwijs in Nederland.

Stichting NOB staat het Nederlands onderwijs in het buitenland bij met geld (subsidie) en goede raad (bestuurlijke en onderwijskundige advisering).

Nederlands onderwijs is vrijwel overal ter wereld mogelijk, van Australië tot Uganda en van Oostenrijk tot Vietnam. Op dit moment zijn er bij de Stichting NOB dertig volledig Nederlandstalige scholen, circa tweehonderd Nederlandse Taal en Cultuur (NTC) scholen en drie organisaties voor afstandsonderwijs aangesloten. In totaal volgden afgelopen schooljaar ruim 9.000 leerlingen wereldwijd Nederlands onderwijs en het aantal Nederlandse leerlingen en scholen in het buitenland groeit nog steeds. Het afgelopen jaar steeg het aantal met bijna zes procent.

---------------------------------------------



Ingezonden persbericht