Gemeente Den Haag

Den Haag staat de komende week in het teken van de Koninkrijksspelen 2007. Honderden jonge topsporters van 12 tot met 17 jaar uit de Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland doen daaraan mee. Alle wedstrijden en festiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Van 21 tot met 27 juli treffen jonge Antillianen, Arubanen en Nederlanders elkaar in zeven verschillende sporttakken: baseball, bowling, judo, softbal, tennis, voetbal en zwemmen. De wedstrijden vinden verspreid over Den Haag plaats. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken.

Zowel binnen als buiten het veld staan respect en verbroedering centraal. Winnen is een mooie bijkomstigheid, maar het contact tussen verschillende culturen, wederzijdse waardering en respect zijn redenen voor één groot feest.

Oorsprong
De Koninkrijksspelen werden in 1965 voor het eerst gehouden. Tot 1975 vonden ze jaarlijks plaats, met deelname van de Nederlandse Antillen, Suriname en Nederland. De onafhankelijkheid van Suriname leidde in 1975 tot een onderbreking van het evenement. Van 1979 tot 1983 hervatten de rijksdelen Nederlandse Antillen en Nederland het sportevenement.

Na jaren zonder Koninkrijksspelen werd op 15 december 1994 het 40-jarig bestaan van het Statuut van het Koninkrijk gevierd. Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba kozen toen voor voortzetting van de Koninkrijksband én op initiatief van Erica Terpstra ook van de Koninkrijksspelen. Vanaf 1995 vinden de spelen om de twee jaar plaats, steeds in een ander deel van het Koninkrijk. Dit jaar worden de Koninkrijksspelen voor het eerst in Den Haag georganiseerd.

Opmaat voor sportcarrière
De Koninkrijksspelen zijn voor vele topsporters de start geweest van een succesvolle internationale carrière. Recent voorbeeld is Vincent van den Berg die twee jaar geleden deelnam aan het onderdeel voetbal en inmiddels wedstrijden heeft gespeeld voor het eerste elftal van Arsenal. Ook de Antilliaanse sprinter Churandy Martina is een voorbeeld van een ex-deelnemer die de top heeft bereikt. Vorig jaar evenaarde hij (weliswaar met rugwind) het wereldrecord op de 100 meter. De nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord, Bert van Marwijk, speelde in zijn actieve loopbaan voor het Nederlands elftal op de Koninkrijksspelen.

Festiviteiten
De opening van de Koninkrijksspelen is 21 juli op het Spuiplein met een wervelende show vol muziek, dans en theater. Gedurende de week vinden op de boulevard van Beach Resort Kijkduin verschillende festiviteiten plaats.
De sluitingsceremonie is op de Uithof.