Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 20 juli 2007

Bedreigde dieren op Schiphol waarschuwen vakantieganger

Een tijger, een olifant, een schildpad en een papagaai lopen vrij rond op Schiphol, aanstaande zaterdag 21 juli, de topdag voor het vakantieverkeer. De dieren van het Wereld Natuur Fonds - allemaal bedreigde soorten - komen u een fijne vakantie wensen én ze geven u een tip: kijk uit voor 'foute' souvenirs, die gemaakt zijn van bedreigde planten- en diersoorten. Dat leuke schildpad-schildje aan een kettinkje, dat beeldschone tasje met bont-randjes, een mooi stukje koraal ('was toch al dood') of die exotische tijgerpleisters die goed zijn voor van alles en nog wat... Wie zwicht voor zo'n souvenir, loopt niet alleen het risico op een flinke boete bij terugkomst, maar helpt ook mee aan het laten verdwijnen van bedreigde dier- en plantensoorten.

Wie op 21 juli z'n vakantie start op Schiphol, kan op de schouder getikt worden door een levensgrote tijger of papagaai. Verder lopen er nog een vriendelijke olifant en een aaibare schildpad rond. Allemaal dieren die graag met u op de foto willen in het kader van de souvenir-campagne van het Wereld Natuur Fonds ' Kijken, kijken... niet kopen' . De foto krijgt u mee, als een geheugensteuntje, in een mooi mapje van het WNF met een overzicht van de meeste verboden souvenirs.

Nog steeds worden er op veel vakantiebestemmingen souvenirs verkocht die gemaakt zijn van verboden planten of dieren. Prachtig van kleur, heel origineel, maar heel erg fout. Als u er mee betrapt wordt bij de douane, is de prijs hoog: een flinke boete, en uw souvenir bent u kwijt. Maar ook als u niet betrapt wordt, is de prijs hoog: u werkt mee aan het laten verdwijnen van ernstig bedreigde dieren en planten. Want ook dat ene tasje of die ene schelp, houdt de vraag naar foute souvenirs in stand. Zolang er vraag is, zal er aanbod zijn.

Het Wereld Natuur Fonds vraagt u dringend om een bijdrage te leveren aan de bescherming van bedreigde planten- en diersoorten. Simpelweg door na te denken bij het kopen van een souvenir. Daarom gaan onze dieren zaterdag graag met u op de foto op Schiphol.

////////////////////



Wereld Natuur Fonds Nederland