Debuutbundel Bomijs van M.J.C.A. Stout Vuurland verschijnt 21 juli


Bomijs: een kwade dronk in vier bedrijven

AMSTERDAM, 20070712 -- De dichtbundel Bomijs is vanaf 21 juli verkrijgbaar via o.a. Bol.com en bij de betere boekhandel. Met zijn enigmatische debuutbundel Bomijs, begeeft de dichter M.J.C.A. Stout Vuurland (Ubach over Worms, 1976) zich op gevaarlijk terrein. Bij het schrijven en de uiteindelijke ordening van zijn gedichten heeft hij de lat voor zichzelf dermate hoog gelegd, dat er een hechte structuur is ontstaan. Een complexe structuur bovendien, waarbij alles is wat het beoogt te zijn en desondanks niets is wat het lijkt.

De lezer die zich echter de moeite getroost onder het oppervlak van dit onconventionele vierluik te schouwen, zal een wereld ontdekken waar hij of zij tot op heden geen weet van had. Een in het Nederlandse taalgebied ongekende vorm van poëzie die zijn gelijke (nog) niet kent: onderkoelde en claustrofobische composities met hier en daar een lichtpuntje waar het ijs wat dunner blijkt.

Bomijs bestaat uit een uitgebalanceerd aantal gedichten die individueel zonder meer overeind blijven, maar dankzij het principe van intertekstualiteit nog sterker naar voren komen. De bundel is, zoals hierboven reeds opgemerkt, opgedeeld in vier secties:

In Diepvriesvers komt een keur aan eerder in diverse literaire tijdschriften en bloemlezingen gepubliceerde gedichten samen; Uit het lood bevat een selectie waarbij de gekozen vorm de zeggingskracht overduidelijk versterkt; in Teutoons trefzeker toont de auteur zich controversiëler dan wat men op basis van het voorafgaande zou mogen verwachten en in Nibelungen beleeft het geheel zijn grande finale.

De hele bundel ademt een sfeer van grimmige extase, zonder ook maar ergens pessimistisch te worden. Nietzscheaanse en wagneriaanse invloeden zijn, tussen de talloze explosies, nadrukkelijk aanwezig en laten er geen misverstand over bestaan dat de auteur met dit werkje een viering van het leven voorstaat. Want ook in duisternis schuilt schoonheid en vrieskou zorgt, eenmaal weer tot de warme werkelijkheid teruggekeerd, niet zelden voor tintelfrisse lichamelijke en geestelijke sensaties.

Degene die een licht werkje zoekt om in het zomerzonnetje aangenaam mee te verpozen, maakt met de aanschaf van Bomijs geen verstandige keuze. Deze bundeling is als zware wijn die men moet leren drinken. Alleen degenen die bereid zijn zich open te stellen voor onverwachte smaaksensaties zullen de hallucinerende werking van de vervreemdende woordcombinaties en zinsconstructies ten volle genieten. Lezers die gaan voor een vluchtige consumptie zullen in eerste instantie overvallen worden door een kwade dronk, om vervolgens te ontwaken met een zware kater.

Niettemin daagt M.J.C.A. Stout Vuurland literaire waaghalzen uit zich onder te dompelen in de kolkende stroming die zich onder ijs en lucht als een razende voortbeweegt. Het moet gezegd: er wordt veel van de lezer gevraagd... heel veel! Maar wanneer deze de bewuste keuze maakt het leven van alle dag voor een kort moment los te laten om zich over te geven aan onvermoede associaties en al dan wel niet als banaliteiten vermomde spitsvondigheden, zal deze zelfde lezer een verrijkende ervaring te wachten staan, die de geleverde inspanning ruimschoots zal vergoeden.

Bomijs, men moet het durven betreden!

Meer informatie over M.J.C.A. Stout Vuurland vindt u op www.mjca.nl





Uitgeverij Jansen & Dings