NCRV

Wonderlijke Wegen

Ernst Daniël Smid zoekt verhalen in Noord Holland

Zaterdag 21 juli 2007
18.05 uur , Nederland 2

In het NCRV-programma Wonderlijke wegen gaat de bekende zanger/presentator Ernst Daniël Smid op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. Verhalen over mannen en vrouwen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van ons land. Folkert is een jonge priesterstudent in het 15e eeuwse Alkmaar die zich liever bezig houdt met gokken en vechten dan met zijn studie. In die tijd heersen er de Hoekse en Kabeljauwse twisten en de vechtlustige Folkert sluit zich aan bij de Hoeken. Na veel bloedvergieten keert hij huiswaarts en pakt zijn studie weer op. Hij wordt priester in Alkmaar en tijdens de allereerste mis die hij opdraagt morst hij wijn op zijn kazuifel. Volgens de reglementen moet het stuk stof waarop gemorst is verbrand worden, maar de stof wil niet branden. Folkert wordt om opheldering gevraagd en hij biecht op dat hij gevochten heeft in de oorlog en dat er bloed aan zijn handen kleeft. Dit had hij bij zijn priesterwijding verzwegen. Uit schaamte vlucht hij een klooster in om boete te doen en nooit is hij teruggezien in Alkmaar. Wanneer de geestelijken het kazuifel aan een onderzoek onderwerpen constateren ze dat de wijnvlekken zijn veranderd in bloedvlekken. Een wonder, maar ze weten er geen raad mee en moffelen het stuk stof weg naast het altaar.
Dan raakt een schipper uit Alkmaar in nood op de Westerschelde. Hij smeekt God om genade. Een engel verschijnt om te helpen op voorwaarde dat hij ervoor zal zorgen dat het stuk stof met de bloeddruppels vereerd wordt. Bij thuiskomst rent de schipper naar de kerk en vanaf die tijd is het bloedmirakel niet meer weg te denken uit de geschiedenis van Alkmaar.

Claes Compaen uit Oostzaan meldt zich als zeventienjarige jongen aan bij de VOC. Hij maakt carrière en komt na jaren op zee terug als een vermogend man. Aan wal begint hij een eigen rederij en het geld stroomt binnen. Hij trouwt met zijn grote liefde Trijn en ze krijgen kinderen. Claes haat de bezetter, de Spanjaarden omdat ze het huis van zijn vader tot de grond toe hebben afgebrand. Hij meldt zich aan bij de voorloper van de Marine, en krijgt toestemming om Spaanse schepen aan te vallen en de lading in beslag te nemen. Een deel van de buit moet hij afstaan, het andere deel mag hij houden. Claes wordt een soort wettelijk âgoedgekeurde zeeroverâ, net als bekende kapers als Michiel de Ruyter en Piet Hein. Maar Claes neemt geen genoegen met het deel dat hij mag houden, hij stopt de hele buit in eigen zak en verandert van kaper in piraat. Hij valt zelfs schepen van zijn vroegere broodheer aan. Jaren zwerft Claes over de wereldzeeën, wordt schatrijk maar kan nergens meer aan wal: er staat een prijs op zijn hoofd. Uiteindelijk wil hij terug naar huis en gooit het op een akkoordje: in ruil voor de buit krijgt hij pardon. Maar een rustig leven aan de wal is hem niet gegund. Hij kan alleen de deur nog uit omringd door lijfwachten, omdat hij wordt bedreigd door schuldeisers. Of hij ook werkelijk de hele buit heeft afgedragen is de vraag. In Oostzaan waar hij ligt begraven gaan nog steeds geruchten over de schat die hij ergens zou hebben begravenâ¦

Op de bijbehorende website (wonderlijkewegen.ncrv.nl) kunnen kijkers de routes uitprinten en zelf op zoek gaan naar de verhalen uit het verleden.

Deze uitzending was eerder te zien op 19 mei 2007