Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

12,5 miljoen euro steun voor ecologische investeringen bij Tessenderlo Chemie en Limburgse Vinyl Maatschappij

De nv Tessenderlo Chemie en de nv Limburgse Vinyl Maatschappij in Tessenderlo ontvangen samen 12.547.515 euro overheidssteun voor grootschalige ecologische investeringen. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN.

Tessenderlo Chemie (TC) produceert chloor en loog, basisproducten voor de kunststofproductie en voor diverse industriële toepassingen. De Limburgse Vinyl Maatschappij (LVM) is een dochteronderneming van Tessenderlo Chemie en produceert monomeer vinylchloride, de grondstof van PVC. De activiteiten van de twee bedrijven zijn nauw met elkaar verweven: de LVM betrekt twee van haar basisgrondstoffen, chloor en waterstofchloride, rechtstreeks van TC.

De Tessenderlo Groep realiseert een omzet van 2,2 miljard euro in producten die hoofdzakelijk voor de bouwnijverheid en ander industrieel gebruik zijn bestemd. De Groep telt ongeveer 8.100 werknemers verspreid over meer dan 100 vestigingen in 21 landen. In de vestigingen van TC in Tessenderlo en Ham werken momenteel 1.450 personen.

Het huidige ecologie-investeringsproject van TC en LVM in Tessenderlo bedraagt 152,12 miljoen euro en strekt ertoe de huidige milieubelastende en energie-intensieve elektrolyse met kwikcellen voor de productie van chloor grotendeels te vervangen door een membraanelektrolyse-installatie. Daarnaast zullen de wegtransporten van natriumchloride tussen Ham - waar het wordt aangevoerd per binnenschip - en Tessenderlo worden afgeschaft en vervangen door de aanleg van een pijpleiding over een afstand van bijna 6 km. Hierdoor worden dagelijks 75 vrachtwagentransporten vermeden. De bouw van een nieuwe chloratie-reactor zorgt voor een superieure energierecuperatie.

De Vlaamse ecologiesteun van 12,5 miljoen euro werd aangemeld bij de Europese Commissie, die eind april haar fiat gaf en de steun verenigbaar heeft verklaard met de regels van de gemeenschappelijke markt.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel: 02 552 61 10
GSM: 0476 80 94 74
Email: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1184817621101