NEN


Tekortkomingen in documentatie medisch hulpmiddel klinisch onderzoek

vrijdag 20 juli 2007, 11:42

Medische hulpmiddelen die nog niet zijn toegelaten tot de markt bevatten vaak onvolledige technische documentatie. Deze nieuwe medische hulpmiddelen worden wel gebruikt voor het verrichten van klinisch onderzoek bij patiënten wat verhoogde risico's voor de patiënt met zich mee kan brengen. Dit is een van de conclusies uit het onlangs gepubliceerde RIVM-rapport.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onlangs een onderzoek naar de beschikbaarheid en kwaliteit van de technische documentatie gepubliceerd in het rapport "Assessment of technical documentation of medical devices for clinical investigation".

In het rapport wordt geconcludeerd dat fabrikanten van medische hulpmiddelen steken laten vallen bij de technische documentatie van nieuwe medische hulpmiddelen. Het blijkt dat bij 95 procent van de fabrikanten de kwaliteit van de expliciet vereiste technische documentatie bij nieuwe medische hulpmiddelen voor klinisch onderzoek ontoereikend is. Voornamelijk op het gebied van risicoanalyse, sterilisatie, etikettering en de gebruiksaanwijzing vertonen volgens het rapport ernstige tekortkomingen. Ook de kwaliteit van de aanvullende onderdelen betreffende eventuele geneesmiddelen componenten en `post market surveillance' was eveneens ontoereikend. Daarnaast ontbreekt een heldere omschrijving van de procedures voor het verzamelen van ervaringen met medische hulpmiddelen en de monitoring van de werking. Deze onderdelen zijn essentieel voor de kwaliteit en het veilig gebruik van de medische hulpmiddelen. Fabrikanten dragen echter wel een verantwoordelijkheid van het door hen geleverde product. Aanbeveling van het rapport is dat fabrikanten in het begin van een klinisch onderzoek nauwer moeten samenwerken met `notified body's' (KEMA en TNO) om de kwaliteit en veiligheid van medische hulpmiddelen beter te garanderen.

Richtlijn Medische Hulpmiddelen

De Richtlijn Medisch Hulpmiddelen (93/42 EEG) bevat eisen die gesteld worden aan beschikbaarheid en kwaliteit van technische documentatie. Momenteel wordt de Richtlijn Medisch Hulpmiddelen (93/42/ EEG) herzien. In de herziene versie van de nieuwe richtlijn, zijn een aantal eisen voor klinisch onderzoek aangescherpt. Hieronder vallen onder andere de geneesmiddelen component en `post market surveillance'. De definitieve versie van de Richtlijn wordt in het najaar 2007 verwacht.

Naast het werk aan de herziening van de Richtlijn wordt momenteel ook gewerkt aan het herzien van de ISO normen voor het uitvoeren van klinisch onderzoek. Hierin worden de eisen aan kwaliteits- en veiligheidsaspecten voor het uitvoeren van klinisch onderzoek aangescherpt.

Normcommissie Klinisch onderzoek

Binnen NEN-Medische technologie is de normcommissie 301085 Klinisch onderzoek zeer actief bezig met het herzien van de bestaande Europese internationale norm voor het uitvoeren van klinisch onderzoek. De normcommissie werkt aan het samenvoegen van de normen NEN-EN-ISO 14155 deel 1 algemene eisen en deel 2 klinische onderzoeksplannen.

De nieuwe norm voor klinisch onderzoek van medische hulpmiddelen voor gebruik bij mensen bevat eisen voor:

* Het beschermen van de rechten, veiligheid en welzijn van mensen.
* Het vaststellen van de wetenschappelijke behandelingen tijdens het uitvoeren van het klinisch onderzoek en de geloofwaardigheid van de onderzoeksresultaten.

* Het ondersteunen van `sponsors', toezichthouders, onderzoekers, ethische commissies, regelgevende autoriteiten en anderen die bij het klinisch onderzoek betrokken zijn.

Meer informatie

Voor het volledige rapport van het RIVM klik hier: http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/360050001.html

Voor meer informatie over de normcommissie klinisch onderzoek kunt u contact opnemen met het secretariaat 301 085 via: adviespunt.gez@nen.nl of tel: (015) 2690342.
[s?DetailPagina.Nieuws.Tekortkomingen_in_documentatie_medisch_hulpmidd el_klinisch_onderzoek.243143]