Vlaamse Overheid

Mime-Version: 1.0

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

Efficiëntere premies voor werkzoekenden in opleiding

Vanaf 1 januari 2008 worden werkzoekenden die een opleiding volgen, vergoed voor de kosten van kinderopvang en buitenschoolse opvang, zolang hun kinderen nog in het basisonderwijs zitten. De werkzoekende krijgt ook een vaste kilometervergoeding voor verplaatsingen naar het opleidingscentrum. De extra stimulanspremie van 1 euro per lesuur, tenslotte, wordt toegespitst op eeninkomensgezinnen. Dat heeft de regering vandaag, besloten in het kader van de herschikking van enkele bestaande premies voor werkzoekenden. Hiermee voert minister van Werk Frank VANDENBROUCKE, het advies uit van de sociale partners binnen VDAB waardoor werkzoekenden kosteloos opleidingen kunnen volgen.

"Opleidingen zijn springplanken naar werk", aldus Vandenbroucke. "We moeten zorgen dat iedereen die voor een opleiding in aanmerking komt, die stap ook effectief kan zetten. Daarom hebben we, samen met de VDAB, geëvalueerd waar er nog belemmeringen zijn. Die pakken we met deze aanpassing aan."

Op het vlak van verplaatsingsonkosten werd het huidige ingewikkelde systeem eenvoudiger gemaakt. Ongeacht de afstand of het vervoersmiddel krijgt de werkzoekende een forfaitaire kilometervergoeding voor de afstand tussen thuisadres en opleidingsadres, afgestemd op de reële kosten die de cursist maakt voor zijn of haar verplaatsing. Voordien was er wel het systeem van de jobpas voor tram of bus voor wie in trajectbegeleiding was en de terugbetaling op basis van de kost van een treinabonnement, maar dit was onderhevig aan voorwaarden, zoals afstand of begeleidingsvorm. Deze voorwaarden vallen nu weg. De minister dringt er echter tegelijkertijd op aan dat de VDAB de werkzoekenden zal stimuleren om maximaal het openbaar vervoer te gebruiken. Op korte termijn moet samen met de Lijn nagegaan worden hoe vlot alle opleidingscentra bereikbaar zijn met openbaar vervoer en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Wat de kinderopvang betreft, wordt de huidige regeling uitgebreid. Tot dusver konden werkzoekenden in opleiding enkel een vergoeding krijgen voor de opvang van één kind, zolang dat nog niet naar de kleuterschool ging. De nieuwe regeling geldt voor alle kinderen: de kinderopvang wordt volledig terugbetaald tot kinderen inschrijfbaar zijn in het kleuteronderwijs en de buitenschoolse opvang wordt terugbetaald tot het einde van het basisonderwijs.

Opdat deze hervorming budgettair neutraal zal kunnen verlopen, worden een aantal premies stopgezet:


- de werkzoekenden ontvangen geen extra premie meer voor het volgen van opleidingen naar knelpuntberoepen of een onkostenvergoeding in de communicatiekosten bij webleren.


- de werkgevers ontvangen geen IBO-begeleidingspremie meer bij opleidingen van laaggeschoolde werkzoekenden.

Daarnaast wordt de opleidingspremie van 1 euro per uur voor werkzoekenden teruggeschroefd. Alleen voor eeninkomensgezinnen, een groep die merkelijk minder deelneemt aan opleidingen, wordt deze premie behouden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1184817622229