Internationale Vierdaagse Nijmegen

Moedig de wandelaars aan op de Via Gladiola en steun hen bij de laatste (zware) meters naar de finish op vrijdag 20 juli!

Persbericht 2007.30
Nijmegen, 20 juli 2007

Wandelaars genieten volop
91ste Vierdaagse laat 2006 vergeten

Ondanks een aantal flinke regenbuien op de laatste dag, mag de 91ste Vierdaagse als een groot succes bestempeld worden. De organisatie is tevreden en de wandelaars zijn dolenthousiast. Uiteindelijk hebben 34.019 Vierdaagselopers de finish bereikt.

Wat mij betreft hebben we een fantastische Vierdaagse achter de rug. De regen tijdens de intocht was natuurlijk een domper, maar we hebben allemaal kunnen zien dat het geen invloed had op de sfeer en het enthousiasme van de wandelaars, aldus scheidend Algemeen Manager Wim Jansen.

SMS-bom
Omdat vandaag veel wandelaars schuilden voor de regen, werd besloten de registratiebureaus een half uur langer open te houden. De marsleiding liet dit de wandelaars per SMS-bom weten. Tijdens het onweer werden ook de muziekgezelschappen die de wandelaars op de laatste 5 kilometer over de Via Gladiola begeleidden, even opgehouden. De organisatie vond het niet verantwoord de muzikanten met hun instrumenten de onweersbuien te laten trotseren.

Inspanningsonderzoek
De analyse van de verzamelde data van het inspanningsonderzoek van prof. Maria Hopman wijst uit dat de gemiddelde lichaamstemperatuur lager ligt dan voorgaande dagen. Ook tijdens en na de buien bleef de temperatuur van de wandelaars boven de 37 graden. De wandelaars hadden minder gedronken dan voorgaande dagen, prima passend bij de weersomstandigheden.

Herstellen
Volgens sportpsycholoog dr. Rico Schuijers was dit een Vierdaagse om te herstellen. En dat is goed gelukt ook, zegt hij. Gelukkig waren de omstandigheden niet al te zwaar deze week. Volgens hem moeten degenen die de Vierdaagse volbrengen, het hebben van de uitvallers. Je hebt dan namelijk iets gepresteerd, dat anderen niet konden.

Grillen
Weerkundige Jules Geirnaerdt beleefde vrijdagmiddag nog enige spannende uren door de regenbuien. De afgelopen dagen had het weer duidelijk zijn grillen, maar we zijn er goed doorheen gekomen, zegt hij tevreden. De mobiele weerstations hebben uitstekend gefunctioneerd. De informatie daaruit hebben we heel snel en punctueel kunnen weergeven.

De toegevoegde waarde van het expertteam is duidelijk gebleken, zegt Algemeen Manager tot slot. Het lijkt me logisch dat we in de toekomst van deze deskundige gebruik blijven maken.