Antillenhuis


Koninkrijksspelen 2007 geopend in Den Haag; 400 sporters aanwezig bij Grande Opening



Tijdens een Grande Opening, vanmiddag op het Spuiplein, opende burgemeester Wim Deetman van Den Haag de Koninkrijksspelen. Na het aansteken van het Koninkrijksvuur werden drie volksliederen gezongen. Drie delegaties van sporters, zo'n 400 personen in totaal, presenteerden zich.

Eregasten op het Spui in Den Haag waren onder meer prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter-Christiaan, gouverneur van de Nederlandse Antillen mr.Goedgedrag, minister Leeflang van de Nederlandse Antillen en minister Lee van Aruba. Verder ook de gezagehebbers van Curacao en Saba, respectievelijk mw.Richards-Dindial en de heer Sorton, verder de voorziiter van de Staten van de Antillen de heer Fransisca, Statenleden mw. Eisden en de heer Atacho en de Gevolmachtigde Ministers van de Antillen de heren Comenencia en Croes. Bijna 2.500 bezoekers waren op het Spui aanwezig.

Alle aanwezigen zongen onder aanvoering van Tania Kross, Najesca van Trigt en Ceryll Bernadina respectievelijk het Nederlandse, Arubaanse en het Antilliaanse volkslied. Acteur Raymi Sambo en de formatie C-Mon & Kypski hadden een hoofdrol in de show onder regie van Titia Bouwmeester (voormalig artistiek leidster Dogtroep). De Grande Opening vormt het startschot van Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur 2007. Na de opening gaat het programma verder met optredens van o.a. Marianne Weber, Izaline Calister, Ziggi, La-Vaune Henry, Percossa, Teatro di Danza Arubano, Erno York, Control Band en Randal Corsen's Tumbábo.

Gisteravond woonden 150 mensen een geanimeerde poëzie-marathon bij. In het literaire programma met de titel De kleur van mijn eiland bezongen 13 dichters, schrijvers en singer-songwriters het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur 2007 is een initiatief van de ministeries van OCW en BZK en de gemeente Den Haag. Doel van het festival is de culturele rijkdom van het Nederlandse Koninkrijk onderstrepen en de onderlinge banden versterken. De uitvoering ligt in handen van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA. Meer informatie op www.kroonjuwelen.nu

De Koninkrijksspelen voor de Jeugd, een evenement waarin sporters uit het hele koninkrijk in zeven sporten tegen elkaar strijden, duren nog t/m 27 juli. Meer informatie via www.koninkrijksspelen2007.nl Over twee jaar vinden de Koninkrijksspelen en een Cultuurprogramma plaats op Aruba.

Voor de redactie,