Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

RIAN DE WAAL'S PETER DE GROTE FESTIVAL

32 concerten, 25 locaties, 57 musici, 73 Summer Academy studenten

Amsterdam, 15 juli 2007. - Van 21 juli t/m 11 augustus vindt in de noordelijke provincies het Peter de Grote festival plaats, onder artistieke leiding van pianist Rian de Waal.
In het festival worden in totaal 32 concerten gegeven, van barok tot jazz, van familieconcert tot klezmer. Het muzikale zwaartepunt ligt echter bij de drie series kamermuziek:
Er is een serie van vijf concerten met muziek uit het Fin de Siècle, getiteld "Tussen Wagners "Ring" en Strawinsky's "Sacre" (op 21 juli, 29 juli, 2, 5 en 8 augustus).
De tweede serie (4 concerten) behelst de grote 20ste eeuwse liederencycli ( Krenek, Schönberg, Mahler en Schat op resp. 22 juli, 31 juli, 2 en 4 augustus). De derde 'rode draad' in het Peter de Grote Festival is een serie van vier concerten "Ménage à trois" met de grote pianotrio's uit de klassieke muziekliteratuur. ( 6, 7, 9 en 10 augustus)
Naast Rian de Waal treden gerenommeerde musici op als Christiaan Bor, het Ruysdael Kwartet (in 2006 winnaar van de prestigieuze Kersjesprijs), Francien Schatborn en Godfried Hoogeveen en vele, vele anderen. In het programma worden veel mogelijkheden geboden om een concert te combineren met een diner, lezing, buffet of rondleiding.
De concerten vinden plaats op zeer uiteenlopende en vaak schilderachtige locaties, waaronder het Nationaal Rijtuigmuseum, de vestingkerk Bourtange, Museum Vosbergen, 't kerkje van Pieterburen, de St.Margaretha Kerk in Norg, concertboerderij Valthermond, het Groninger Museum, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Drents Museum Assen, de locomotieven-remise Nieuweschans, de Groninger Martinikerk (en andere Groningse kerken), de abdijkerk Aduard, de Koepelkerk Smilde, de Statenzaal van het Provinciehuis en de pr-zaal van de Nederlandse Gasunie.

Tijdens de laatste week van het Festival, van 3 tot 11 augustus, staan de concerten in het teken van de Summer Academy, waarin begaafde studenten samen met hun docenten het podium opgaan. Professionals met soms tientallen jaren concertervaring gaan spelen met Iemand die misschien de allereerste stap op het podium zet. De studenten komen uit Nederland, maar ook uit Duisland, Turkije, Spanje, Oostenrijk, Bulgarije, Rusland, Amerika, Slowakije en Moldavië.
---

Voor meer inlichtingen aan de redactie: Annet Niestijl, Prins Claus Conservatorium, tel. 050-5951319, a.b.niestijl@pl.hanze.nl
Beeldmateriaal copyrightvrij met naamsvermelding: Hermien Lam

Dorien Letschert
pr-, marketing- en communicatieadviezen voor kunst en cultuur
Minervaplein 39
1077 TM Amsterdam
Tel. 020-6700488
Fax. 020-4711675
Gsm. 06-53584778
d.letschert@planet.nl