Persberichten Lekstroom, 10.50 uur

Utrecht, 23-07-2007

Herrie en stil

NIEUWEGEIN In de nacht van zondag 22 op maandag 23 juli kregen enkele familieleden het met elkaar aan de stok, gevolgd door een stilte.

Rond 02.00 uur hoorde een getuige op de Hattemerschans geschreeuw, een harde bonk en vervolgens was het stil. De getuige dacht dat er mogelijk iets ernstigs was gebeurd en belde de politie.

De politie kwam ter plaatse en trof op straat een betrokkene aan. Die had zijn stem kennelijk weer teruggevonden, want hij stond op straat te schreeuwen. Het bleek om een familieruzie te gaan. Bij de ruzie waren de gemoederen kennelijk hoog opgelopen, want één van de betrokkenen had de voorruit van hun eigen auto vernield. De familie vond politiebemoeienis niet nodig en omdat de rust was teruggekeerd, vertrokken de agenten.

Legale inbraak

NIEUWEGEIN - In de nacht van zondag 22 op maandag 23 juli werd legaal in een woning ingebroken.

Rond 01.30 uur kreeg de politie de melding dat er op de Veenwal een ruit van een woning was vernield en dat de inbreker naar binnen klom. Meerdere politie-eenheden gingen met spoed ter plaatse.

Bij de woning bleek het te gaan om een alternatieve manier om het huis te betreden: de 55-jarige bewoner was zijn sleutel vergeten en zag geen andere mogelijkheid om zijn woning in te komen dan zelf een ruit te vernielen.

Vernieling

NIEUWEGEIN Door een verdachte werden op zondagavond 22 juli twee ruiten van een winkel vernield.

Rond 20.15 uur zag een getuige dat een man op de Passage ruzie had met een vrouw. Kennelijk om zich af te reageren schopte hij eerst tegen een hek, maar vervolgens schopte hij twee ruiten van een winkel in. Daarna liep de verdachte door.

Politiemensen troffen de verdachte niet meer in de omgeving aan. Het ging om een blanke man van 25-30 jaar, ongeveer 1.78 meter en een kaal hoofd. Hij droeg een zwart jack, spijkerbroek en legerkistjes.

Aan getuigen die de vernieling hebben gezien of menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Wisseltruc werkt niet

NIEUWEGEIN Op zondagmiddag 22 juli trapten agenten niet in de wisseltruc van twee Polen.

Rond 13.45 uur zagen politiemensen een bestelbus over de Houtenseweg rijden. Het viel hen op dat de bestuurder geen autogordel droeg. Daarop kreeg de bestuurder een stopteken.

De agenten stapten uit en zagen dat de bestuurder en zijn bijrijder snel van plaats waren gewisseld. De agenten spraken echter de echte bestuurder, een 23-jarige Pool, aan. Hij kon zich niet legitimeren en werd aangehouden.

De 24-jarige landgenoot van de verdachte is met zijn rijbewijs naar het politiebureau gekomen. Nadat de identiteit van de verdachte was vastgesteld, werd hij met een bekeuring van 75 voor het niet dragen van de gordel heengezonden.

Lage waarden asbest aangetroffen in politiebureau Nieuwegein (Zie persberichten Lekstroom d.d. 19-07-2007: Asbest aangetroffen in politiebureau)

NIEUWEGEIN - Bij werkzaamheden op de begane grond van het politiebureau in Nieuwegein is afgelopen woensdag, 18 juli, asbest aangetroffen. Uit metingen is inmiddels gebleken dat er geen risico bestaat voor het publiek.

In de ruimten die toegankelijk zijn voor het publiek, te weten de publieksservice en de arrestantenverblijven, is geen asbest aangetroffen.

Bij werkzaamheden ten behoeve van een airconditioningsysteem is geboord in asbesthoudende plafondplaten, zo bleek woensdag. Overeenkomstig de wet- en regelgeving werden de betreffende ruimten onmiddellijk ontruimd en afgesloten

De eerste meetresultaten geven aan dat in de inmiddels afgesloten ruimten een (zeer) laag percentage asbest aangetroffen is in de stofmonsters. In de luchtmonsters is geen asbest aangetroffen.

In de overige ruimten (waaronder de publieksservice en het arrestantenverblijf) is niets aangetroffen, niet in de stofmonsters noch in de luchtmonsters. Dit geldt ook voor de overige aansluitende ruimten, zoals bijvoorbeeld de trappenhuizen. Ook hier is niets aangetroffen.

Momenteel vindt een inventarisatie plaats van alle namen van personeelsleden en bezoekers die tijdens de boringen in het bureau zijn geweest. Zij krijgen deze week een gezondheidsadvies van een hierin gespecialiseerd bedrijf.

Besloten is om de afgesloten ruimten professioneel door een gecertificeerd bedrijf te laten reinigen. Naar verwachting gaat de schoonmaak deze gehele week duren. Dit betekent dat de politie van het bureau Nieuwegein voorlopig nog moet improviseren voor wat betreft de huisvesting. Voor zover het publiek hiervan hinder ondervindt, vragen wij hiervoor om begrip.