Sensoa - Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv


Nieuwe vormen hiv-preventie naar homomannen blijken nodig Sensoa speelt in op veranderde context

Het aantal besmettingen met hiv bij homomannen is de laatste jaren toegenomen. Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, blijft daarom nieuwe vormen van preventie ontwikkelen. Voorbeelden zijn het Safe Sex Zone-concept voor homohoreca, de website Mannenseks.be of het preventiemagazine Bend. Die jarenlange preventie werkt. De meerderheid van de Vlaamse homomannen vrijt na al die jaren nog steeds overwegend veilig. Het is net deze volgehouden inspanning - zowel op het vlak van preventie als op het vlak van individueel gedrag - die België vrijwaart van Afrikaanse toestanden.

Bij de nieuwe besmettingen bij mensen met een Belgische nationaliteit zien we een bevestiging van een westerse trend: bijna twee derde van de nieuwe diagnoses doet zich voor bij mannen met homoseksuele contacten. Twintig jaar na de start van Het Aidsteam (dat integreerde in Sensoa) is preventie naar homomannen nog steeds een even grote prioriteit, al ziet ze er anders uit. Ze is zelfs beter structureel verankerd dan in de beginjaren. Er worden meer condooms in de homohoreca verspreid dan ooit tevoren. Voor de preventieaffiches werden vaste klikkaders ontwikkeld die in de homohoreca hangen. Daarbij krijgt Sensoa de volle medewerking van de baruitbaters. Bijna alle homozaken die de mogelijkheid bieden tot seksuele contacten, ondertekenden mee het Safe Sex Zone concept. Dit houdt in dat de uitbater mee verantwoordelijkheid draagt over de hiv- en soa-preventie in zijn zaak en zorgt voor gratis condooms plus een condoomautomaat indien sekscontacten in zijn zaak mogelijk zijn. Verder werden de website www.mannenseks.be en het glossy preventiemagazine Bend ontwikkeld, die beiden actuele informatie over veilige seks en relaties bieden, op maat van de doelgroep.

Alleen: aids heeft veel van zijn dramatisch karakter verloren. Hoewel het tot op heden een ongeneeslijke ziekte met zware gevolgen blijft, wordt de doelgroep homomannen niet meer met de afschuwelijke gevolgen ervan geconfronteerd. Bovendien is de crisissfeer verdwenen. Dat is logisch, omdat mensen nu eenmaal geen vijfentwintig jaar in een constante crisissfeer kunnen leven.

Dat een deel van de homomannen zich weinig gelegen laat aan preventieboodschappen en roekeloos met hun eigen gezondheid (en die van anderen) omspringen, is helaas een feit. Signalen uit de holebibeweging dat een dergelijk gedrag niet toelaatbaar is, zijn uiteraard welkom. Dat gebeurt overigens al. Steeds meer homomannen laten op websites en in publicaties hun ongenoegen horen over het gedrag van collega's die het niet nauw nemen met veilig vrijen, ook al zijn ze zelf misschien seropositief... Ook Sensoa draagt de boodschap uit dat mensen die bewust onveilig vrijen zich onverantwoord - en eventueel zelfs strafbaar - opstellen. Daarmee is het probleem echter niet van de baan.

Met de steun van (toenmalig) minister Vervotte en het Agentschap Zorg en Gezondheid werd op 15 maart laatsleden een Ronde Tafel samengeroepen om een antwoord te zoeken op de de stijging van het aantal nieuwe besmetingen rond hiv en soa bij homomannen. De overheid, Sensoa, artsen uit aidsreferentiecentra, de holebibeweging en de homohoreca nemen hieraan deel. Tegen 1 december zullen de verschillende werkgroepen aanbevelingen formuleren voor diverse maatregelen en bijkomende acties. Het gaat om een pakket van gecoördineerde activiteiten, want het is duidelijk dat er geen eenvoudig antwoord is op de huidige evolutie. Dat er nood is aan meer wetenschappelijk achtergrondmateriaal, weten we ook reeds. Momenteel beschikken we immers niet over correcte verspreidingscijfers, risicoprofielen of recente gegevens over de motivatie om al dan niet veilig te vrijen in een veranderde context. Om de preventie te verfijnen, hebben we deze onderzoeksgegevens dringend nodig.

Tot slot nog deze bedenking: voor Sensoa gaan preventie en solidariteit hand in hand. Als mensen met hiv met de vinger worden gewezen of in een isolement terechtkomen, kan je moeilijk verwachten dat ze voor hun serostatus uitkomen. En het bespreekbaar maken van een hiv-besmetting is net één van de elementen die een hiv-preventie nieuwe stijl broodnodig heeft... Rond Wereld Aids Dag zullen we hieraan extra aandacht besteden.